Dit schema stoomt beginnende lopers klaar voor hun eerste 5 of 10 km

Op zondag 24 maart vindt de 10 km van Brussel plaats, al kan je er ook de 5 km lopen. Beginnende lopers die er graag hun eerste wedstrijd willen afwerken, maar nog niet trainden: geen paniek, als je dit schema volgt, verschijn je topfit aan de start in de hoofdstad.

Als je het Start to Run-schema richting 5 km succesvol wilt afwerken, moet je je absoluut aan enkele regels houden. Paul Van Den Bosch raadt daarom aan om strikt het opgelegde trainingsvolume te respecteren: “Ook al heb je het gevoel dat je meer aankunt! De eerste vier weken moet je een dag met looptraining altijd laten volgen door een recuperatiedag. Loop ook heel traag en wissel tijdens de eerste weken wandelen af met lopen. Loop ten slotte in zo’n tempo dat je nooit buiten adem bent: tijdens de inspanning moet je altijd kunnen praten.”

Ook om aan het schema richting je eerste 10 km te beginnen zijn twee voorwaarden verbonden. Van Den Bosch: “Ten eerste kan je zonder problemen 5 km lopen en ten tweede heb je de laatste zes weken drie looptrainingen per week uitgevoerd.” Succes!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?