Dit nieuw en (verrassend!) materiaal doet je zweet lekker ruiken

Recent ontdekte stof geeft een citroenaroma vrij zodra je begint te zweten.
Van warm weer of een intensieve inspanning ga ja automatisch meer en harder zweten. Wanneer zweet in contact komt met de bacteriën op je huid, zoals die van onder je oksel, krijg je vaak ook een onaangename zweetgeur. Nog even boodschappen doen na je training op weg naar huis? Liever niet! Het liefst van al wil je die kleren zo snel mogelijk in de was doen. Voor velen misschien een herkenbare situatie… Maar dat scenario behoort binnenkort misschien wel tot het verleden. 
Wetenschappers ontdekten namelijk een nieuw materiaal, waardoor je die onaangename zweetgeur vermijdt en je je training zelfs frisser beëindigt dan je die startte. En dat ‘revolutionaire’ materiaal ontstaat met behulp van varkens. Meer bepaald: dankzij een eiwit dat zich in de snuit van deze dieren bevindt. 
Onderzoekers van de University of Minho in Portugal ontdekten dat er een citroengeur vrijkomt wanneer ze het eiwit van een varkenssnuit combineren met katoenstof. Dat eiwit bindt zich aan geurmolecules, zoals β-citronellol: een geur die van nature voorkomt in citroengras en rozen. Door het eiwit in katoenstof te verwerken, ontstaat dus een aangename frisse geur, die getriggerd wordt wanneer de stof in aanraking komt met zweet. 
De onderzoekers proberen nu een methode te vinden om dit eiwit permanent in de katoenstof te verwerken, al geven ze aan dat dat nog even kan duren. Voorlopig voorzie je dus best nog die deodorant in je sporttas.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?