Dit looppatroon verhoogt risico op blessures

Vraag je je weleens af of je van loopstijl of -houding moet veranderen?
Als je vaak kampt met een (terugkerende) blessure, is het antwoord op die vraag wellicht positief. Onderzoekers analyseerden de loopstijl van geblesseerde en blessurevrije lopers en associeerden bepaalde looppatronen met veelvoorkomende blessures.
Geblesseerde lopers 
 
Pijn rond de knieschijf, (scheen)beenvliesontstekingen, achillespeesproblemen of de lopersknie (iliotibiale bandsyndroom) zijn enkele van de meest voorkomende blessures bij lopers. Uit een onderzoek van de American Journal of Sports Medicine bleek dat lopers met dergelijke blessures vaak hetzelfde looppatroon hadden. Zo liepen ze met een holle rug, waarbij de heupen naar achteren kwamen, strekten ze de knie te ver naar voren, landden ze op de hak van de voet (dorsaalflexie) en leunden ze naar voren met het bovenlichaam.
Enige vorm van asymmetrie is normaal
 
Als je echter geen of amper last hebt van blessures, hoef je je loopstijl wellicht ook niet te veranderen. De perfecte loopstijl bestaat immers niet en is voor ieder individu verschillend. Bovendien toonde een eerdere studie aan dat enige vorm van asymmetrie in je loopstijl normaal is. En dat het lichaam zich na verloop van tijd ook aan de efficiëntste loopstijl van een bepaald individu aanpast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?