Dit is de schoen waarmee Kipchoge marathon onder 2 uur liep

Wat we tot nu toe weten van de revolutionaire loopschoen.
Zaterdagochtend 12 oktober deed Eliud Kipchoge iets wat nooit iemand hem ooit voordeed: een marathon onder de 2 uur lopen. Verschillende factoren speelden een rol in die bovenmenselijke prestatie. Zo ook de keuze van Kipchoge’s ‘bijzondere’ schoenen. 
De 34-jarige Keniaan droeg zaterdagochtend een nieuwe versie van de Nike Next% marathonschoen. Dat model werd, voor alle duidelijkheid, nog niet gelanceerd en kan je dus nog niet kopen. Het is dan ook nog even wachten voordat we alle informatie over het extacte materiaal en de opbouw van de schoen weten, al baseren specialisten zich op een patent dat in 2018 door Nike werd ingediend. De tekeningen in dat patent vertonen opvallende gelijkenissen met de schoen die Kipchoge zaterdag droeg. 
AlphaFLY
De Nike Vaporfly Next% werd ontwikkeld om de loopefficiëntie met minstens 4% te verbeteren en werd zaterdag door Kipchoge’s 41 tempomakers gedragen. De Keniaan zelf droeg een nieuwere versie van de Next%, de NIKE AlphaFLY. Die schoen zou luchtkussentjes bij de voorvoet, een gesegmenteerde zool en maar liefst 3 carbonplaten bevatten. De luchtkussentjes, ook wel ‘kamers’ genoemd, ontstaan wanneer er vloeistof aan wordt toegevoegd en zouden de impact op de voet verminderen, voor een grotere energieteruggave zorgen of de stabiliteit van de voet vergroten. Het exacte voordeel is nog onduidelijk.
Revolutionaire dempingstechnieken 
De achterkant van de schoen maakt net als de voorganger nog steeds gebruik van de ZoomX foam, die voor een maximale energieteruggave zorgt. Ook de middenzool omvat opnieuw een ‘plaat’, die wellicht gemaakt is uit koolstofvezel. Nike zou in het nieuwe model maar liefst drie van dit type platen in de schoen geïntegreerd hebben om een optimale demping te garanderen. De kracht waarmee de voet de grond raakt wordt zo verdeeld over drie platen: één plaat splitst (zoals het voorgaande model) de tussenzool, de andere twee – en dit is nieuw – bevinden zich boven de tussenzool en net boven de buitenzool. 
Het is nu vooral afwachten tot Nike meer informatie over de schoen vrijgeeft … en tot de lancering van deze – wellicht – meest felbegeerde loopschoen ooit.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.