Heb je tijdens of na het lopen niet veel honger? Dat is deels te verklaren doordat de bloedtoevoer naar je maag afneemt en de bloeddoorstroming naar je spieren toeneemt. Dat is ook de reden waarom je eten niet goed verteert tijdens een trainingssessie en je je weleens misseljik kan voelen.
Geen honger na je looptraining?
Maar er is meer. Sporten heeft ook een impact op de hormonen die je hongergevoel regelen. Tijdens een loopsessie van 60 minuten zou het hormoon ghreline, dat je eetlust opwekt, afnemen en het hormoon peptide YY, dat je hongergevoel onderdrukt, toenemen. Een krachtsessie van 90 minuten zou het ghreline-niveau ook doen dalen, maar geen invloed hebben op peptide YY.
Daaruit kunnen we afleiden dat de bewegingsvorm een rol speelt bij je eetlust. Maar naast het type bewegingsvorm, is ook de trainingsintensiteit een andere factor om mee rekening te houden. Zo toonde een onderzoek aan dat kortere loopsessies aan een hogere intensiteit (36 minuten aan 75% van je maximale hartslag) ghreline meer beïnvloeden dan bij langere loopsessies aan een lagere intensiteit (55 minuten aan 50% van je maximale harstslag). Door die hormoonwijzigingen kan het weleens zijn dat je na een training niet meteen honger hebt.
En daar wringt het schoentje. Om goed te herstellen, is het namelijk cruciaal om je verloren energie opnieuw aan te vullen. Ook al heb je geen honger, je lichaam heeft wel degelijk nieuwe brandstof nodig! Probeer dus zeker iets te nuttigen om je herstel te bevorderen en progressie mogelijk te maken. Tip: vloeistoffen zijn makkelijker te verteren, dus neem na je training chocolademelk of een eiwitshake met wat melk en fruit als je echt geen honger hebt om vaste voeding te nuttigen.