Dit doet te veel alcohol met je hersenen

Te veel alcohol is niet goed: dat weten we allemaal. Wat doet alcohol eigenlijk met je hersenen en je lichaam?

In haar boek Denk gezond, (di)eet gezond doet psychotherapeut en coach Anneleen De Lille een haalbare, oplossingsgerichte methode uit de doeken waarmee je stapsgewijs leert om anders te denken over voeding. Je leert nieuwe gewoontes aan, die je makkelijk volhoudt voor de rest van je leven. De schrijfster heeft het in haar boek ook over alcohol, meebepaald wat dat precies ‘aanricht’ in je hersenen en je lichaam. Het sleutelwoord hierbij is ‘wilskracht’.

Alcohol beïnvloedt je wilskracht

Je hebt het wellicht zelf niet door, maar elke dag neem je zo’n 200 beslissingen over eten en bewegen. Om de juiste beslissingen te nemen – dus om te kiezen voor gezond eten en veel bewegen – heb je wilskracht nodig. Zeker als je in een ‘slechte’ gewoonte zit waarbij je ongezond eet/drinkt en/of te weinig sport/beweegt. Wilskracht is een zeer belangrijke factor in een gezond leven. Goed om te weten: ’s morgens is je wilskracht het hoogst. Het is dus aan te raden om belangrijke keuzes (bv. wat gaan we eten vanavond?) niet uit te stellen tot ’s avonds. Want dan ben je moe en kies je vaak voor de makkelijkste weg, namelijk een ongezonde en snelle hap.

Slaaptekort en alcohol zijn 2 grote boosdoeners die je wilskracht doen kelderen. Als je te veel alcohol gedronken hebt, denk je vooral op korte termijn. Je bent dan ‘in het moment’ en denkt niet aan wat er allemaal komen zal. Dit leidt ertoe dat je nog meer drinkt, omdat je je zo aan het amuseren bent… En voor je het weet heb je veel te veel gedronken.

Wat te veel alcohol met je lichaam doet


Naast het feit dat het veel calorieën bevat, heeft alcohol een verslavend effect. Het zorgt voor een hoge gelukspiek, gevolgd door een ‘dal’ dat steeds dieper wordt. Hierdoor heb je alsmaar meer alcohol nodig om hetzelfde gelukzalige gevoel te bereiken. En ga je dus steeds meer drinken, tot het in feite je normale manier van ontspanning wordt.

Als je te diep in het glas gekeken hebt, ben je de dag erna meestal moe. Je bent lusteloos, beweegt de hele dag nauwelijks of niet en gezond eten is het allerlaatste waar je mee bezig bent. Alcohol bevat veel calorieën maar toch heb je veel honger en vooral trek in vettig en ongezond eten. Dit is niet goed voor je gewicht.

Te veel alcohol drinken zorgt er dus voor dat je nog meer drinkt, en dat je bovendien ongezond eet. Te vermijden dus, als je graag je loperslichaam in topconditie houdt!

Tips voor verstandig alcoholgebruik

* Las zeker 2 alcoholvrije dagen in per week.
* Drink niet meer dan 10 standaardglazen op weekbasis. 
* Als je dan toch alcohol drinkt, is het beter om te kiezen voor wijn of bier dan voor sterke dranken zoals gin, wodka, whisky… Want die laatste dranken bevatten meer alcohol.

Het beste is natuurlijk om geen alcohol te drinken. Maar we begrijpen dat dat soms moeilijk is, zeker in de eindejaarsperiode. Met de bovenstaande tips pak je het hopelijk wel wat slim aan. Geniet van de feesten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?