Diepart en Ton winnen jubileum/recordeditie Decathlon Crêtes de Spa

De 40ste editie van de Decathlon Crêtes de Spa was niet alleen een een jubileumeditie maar ook een recordeditie met liefst 4500 deelnemers (over alle afstanden heen). Xavier Diepart en Leonie Ton kroonden zich tot winnaars in de mythische trail over 56,9 km.

Geen vierde opeenvolgende zege voor Huub Van Noorden in de Decathlon Crêtes de Spa. De Nederlander moest jammer genoeg opgeven. Met Xavier Diepart kreeg de Decathlon Crêtes de Spa een nieuwe naam op de erelijst. Diepart won de zonovergoten 40ste editie in 4 uur, 18 minuten en 20 seconden.

Diepart nam een relatief rustige start en kwam ongeveer half wedstrijd aan de leiding. Olivier Remacle kon het langst gelijke tred houden, maar moest tussen Clairières des Fées en Stockay definitief afhaken. Uiteindelijk was het Mathieu Christian Deville die tweede werd op 4’20” van Diepart. Remacle finishte als derde op 6’57”. Leuke anekdote: Diepart, die in het nabijgelegen Jalhay woont, hielp zelf mee met de bepijling van het parcours en zal na afloop ook helpen met de opruim.

Bij de vrouwen was Leonie Ton de sterkste op het prachtige maar loodzware parcours, dat meer dan 2000 positieve hoogtemeters bevatte. De Nederlandse legde de 56,9 km af in 5 uur, 26 minuten en 51 seconden. Ton had meer dan een kwartier voorsprong op Chariel De Cock, die voor het Decathlon Trail Team uikomt. Met Kim Mulder mocht er nog een tweede Nederlandse mee op het podium. Zij eindigde een kleine twee minuten achter De Cock.

WK-KWALIFICATIE

Ton en Mulder mogen Nederland op 10 juni vertegenwoordigen op het WK trailrunning in het Italiaanse Badia Prataglia, want de Decathlon Crêtes de Spa gold voor de Nederlanders als kwalificatiewedstrijd. De beste twee Nederlandse mannen en vrouwen mogen hun ticket voor Italië boeken. De Belgische selectie wordt gemaakt op basis van de resultaten behaald tussen 1 januari en 7 mei, dus Xavier Diepart zal zijn kandidatuur ongetwijfeld kracht bij gezet hebben!

De trail over 56,9 km is uiteraard het summum van de Decathlon Crêtes de Spa, maar er waren ook nog diverse tochten van iets minder lange adem. De Ethiopiër Gudisa Fita Ayanom (1u16:28) en Sabine Froment (1u32:50) waren de winnaars van de trail over 21 km. Froment won ook de Trophée Grimpeur, de prijs voor diegene die het snelst de skipiste van Thier des Rexhons oprende. De snelste man was Birger Weynants.

De traditionele tocht over 8 km van de voorbije jaren werd dit jaar verlengd tot 10 km, 2 km meer om te genieten van de prachtige streek rond Spa dus! Dat viel duidelijk in de smaak, want het deelnemersaantal op deze ‘jogging’ ging fors de hoogte in: van 300 naar 500. Ruben Vispoel (34’53”) was de snelste man, Marie Dechamps (42’47”) de snelste vrouw.

WELKOM WANDELAARS!

De parcours van de 10 en 21 km stonden dit jaar voor het eerst ook open voor wandelaars. Een initiatief dat erg in de smaak viel, want veel supporters van de deelnemers aan de lange trails konden zo ook zelf actief van de Decathlon Crêtes de Spa genieten door aan één van de ‘walks’ deel te nemen. En ook aan de allerjongsten werd gedacht, want er was ook dit jaar weer een Chiquita Kids Run over 1 of 3 km.

In totaal namen 4500 wandelaars/lopers deel aan de 40ste editie van de Decathlon Crêtes de Spa. Een record! Op naar de 41ste editie! 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?