Diaz Rodriguez wint voor eigen volk

Alexander Diaz Rodriguez heeft in zijn thuisstad Dwars door Brugge gewonnen en verstevigt daardoor zijn leidersplaats in de Partena Run Classics. In totaal liepen bijna 7.000 sportievelingen mee.

De 14,5 km met zijn aantrekkelijke parcours doorheen het zonnige historische centrum van de stad was met bijna 5.000 lopers opnieuw veruit de populairste afstand op de 32ste Dwars door Brugge. De langste afstand telde ook mee voor het regelmatigheidscriterium Partena Run ClassicsAlexander Diaz Rodriguez wou daarin voor eigen volk absoluut zijn leidersplaats verstevigen.

Meteen na het startschot in Scholencampus Ter Groene Poorte ging Diaz Rodriguez er dan ook al vandoor samen met streekgenoot en winnaar van vorig jaar Stijn Fincioen en stadsgenoten Ghirma Woldu en Tom Vanslambrouck. Aanvankelijk bepaalde Fincioen het tempo, maar nadat Vanslambrouck al snel moest lossen trokken clubgenoten Diaz Rodriguez en Woldu om beurten door om Fincioen te proberen af te matten.

De titelverdediger uit Varsenare liet zich echter niet uit zijn lood slaan en gaf halfweg koers zelf een flinke snok aan het tempo, waardoor Woldu zijn medevluchters moest laten gaan. De strijd om de zege ging dus tussen Fincioen en Diaz Rodriguez, die naar goede gewoonte het massaal opgekomen publiek in de binnenstad opzweepte en zijn concurrent in het heetst van de strijd zelfs bekertjes water aanreikte.

Het kwam aan op een lange sprint en daarbij was Alexander Diaz Rodriguez net iets sneller dan Stijn Fincioen. Hij finishte in 43:52. Na een 2de, 4de en 3de plaats in de voorbije edities was het dus eindelijk raak in eigen stad voor de Bruggeling. Woldu pakte de derde podiumplaats.

“Vorig jaar beloofde ik terug te komen om te winnen na de geboorte van mijn zoontje en kijk: het is zover”, lachte Diaz Rodriguez na aankomst. “Het parcours loopt praktisch naast mijn huis, ik kon dan ook rekenen op een grote schare supporters. Extra druk voelde ik niet in eigen stad. Integendeel, het gaf me zelfs vleugels!”

De wedstrijd zelf vatte de Bruggeling samen in één woord: “Superspannend! Stijn en ik kennen elkaar door en door. Toen we met z’n tweeën overschoten op kop was het hard tegen hard en wachten tot een van beiden kraakte. Dat gebeurde echter niet en zo kwam het aan op een lange sprint. Ik wist dat ik een snelle laatste 100 meter in de benen had, maar vandaag was het noodgedwongen een snelle laatste 400 meter. Dit is één van mijn mooiste zeges ooit, winnen voor eigen volk is een droom. Ik sta er nu goed voor in de Partena Run Classics, hopelijk kan ik volgende week opnieuw een goed resultaat neerzetten op de Stadsloop De Gentenaar.”

TWEEDE ZEGE OP RIJ VOOR DEJAEGHERE

Bij de dames won Veerle Dejaeghere twee weken na de Knokke 10K nu ook Dwars door Brugge en dat in een tijd van 49:25. Het was al de derde zege in de laatste vier edities voor de West-Vlaamse. Net als in Knokke werd Sigrid Vandenbempt tweede, Ria Thienpont vervolledige het podium. In de Partena Run Classics leidt Vandenbempt nog steeds, nu met 10 punten voorsprong op Dejaeghere, die een wedstrijd minder liep.

“Ongelooflijk wat een volk er hier langs het parcours stond, zo is het echt leuk lopen”, reageerde de winnares na afloop. “Brugge is voor mij ook een beetje een thuiswedstrijd, dus ik ben blij dat ik hier heb kunnen winnen. Ik lig op schema voor winst in de Partena Run Classics, maar Sigrid kennende zal het nog een spannende strijd worden.”

SCHEPEN VAN SPORT GEEFT HET VOORBEELD

Een opgemerkte deelneemster aan de 14,5 km was Annick Lambrecht. De Brugse schepen van Sport gaf nota bene zelf het startschot van de wedstrijd. Lambrecht had een warme oproep gedaan aan alle inwoonsters van haar stad om samen met haar de loopschoenen aan te trekken. Heel wat dames gaven gehoor aan die oproep en tien van hen vielen achteraf ook nog eens in de prijzen.

Naast Dwars door Brugge 14,5 km was er ook de Jogging 4,7 kmJames Goossens was de snelste van de 1.500 deelnemers. Bij de vrouwen ging de zege naar Katrien De Vos. Ook de Chiquita Kids Run was een succes met 600 lopertjes.

Podia 32ste Dwars door Brugge
DWARS DOOR BRUGGE 14,5 KM

Mannen:
1. Alexander Diaz Rodriguez (43:52)
2. Stijn Fincioen
3. Ghirma Woldu

Vrouwen:
1. Veerle Dejaeghere (49:25)
2. Sigrid Vandenbempt
3. Ria Thienpont

JOGGING 4,7 KM

Mannen:
1. James Goossens (15:41)
2. Frederik De Backer
3. Sam Opsommer

Vrouwen:
1. Katrien De Vos (17:13)
2. Charlie Verstraete
3. Josephine Rondelée

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.