Diaz Rodriguez en Kemboi blinken uit

Alexander Diaz Rodriguez en Elijah Kemboi hebben de DVV Antwerp 10 Miles en de DVV Antwerp Marathon op hun naam geschreven. Over de hele dag kwamen er 24.000 lopers en 100.000 supporters afgezakt naar Antwerpen.

Diaz was de sterkste op de 10 Miles. (foto belga)


Liefst 16.000 sportievelingen kwamen aan de start van de populaire wedstrijd over 16,1 km. Op de deelnemerslijst ook heel wat bekende Vlamingen zoals Geert Hoste, Lindsey Pfaff, Lien Willaert, Ilse Van Hoecke en Francesca Vanthielen.

Acht leiders doken na ongeveer 4 km als eersten de Kennedytunnel in: Stefan Van den Broek,  
Koen Wilssens, Dries Busselot, Benjamin Barbier, Alexander Diaz Rodriguez, Nick Van Peborgh, Willem Van Schuerbeeck en Oussama Bakkali Tahari.

Bij de passage aan het gerechtsgebouw twee kilometer verder waren Busselot, Wilssens en Van Peborgh al gelost. Halfweg wedstrijd moest ook Bakkali eraan geloven. Hij volgde op enkele seconden van het leiderstrio, dat in 24:37 doorkwam. Nick Van Peborgh volgde op 15 seconden, Koen Wilssens al op bijna een minuut.

Van de drie koplopers gaf vooral Diaz Rodriguez een frisse indruk. Hij liet niet na om het talrijk opgekomen publiek te begroeten met kushandjes en gewuif. Het was dan ook de Bruggeling die op een kilometer van de meet nog kon versnellen en solo finishte in 49:39. Stefan Van den Broek sprintte nog naar de tweede plaats op acht seconden, gevolgd door Benjamin Barbier op 13 seconden van de winnaar.

Bij de vrouwen stond er geen maat op topfavoriete Sigrid Vanden Bempt. Ze haalde het bij haar eerste deelname aan de 10 miles in een sterke 56:39. Veerle D’Haese en Tine Diels mochten mee op het podium.

Diaz Rodriguez en Vanden Bempt zijn ook meteen de eerste leiders van het regelmatigheidscriterium Partena Run Classics Vlaanderen, waarvan de DVV Antwerp 10 Miles de openingsmanche was.

KEMBOI WINT MARATHON

Kemboi kreeg op het podium het gezelschap van Van Droogenbroeck en Woldu. (foto belga)


Klokslag 9.30u gingen de 1.800 marathonlopers op Linkeroever van start voor hun 42,195 km in en rond Antwerpen, goed voor een evenaring van het deelnemersaantal van vorig jaar. Onder hen geen Guy Fays, die geblesseerd moest afzeggen.

Vrijwel meteen namen de Kenianen het heft in handen. Gangmaker Nicholas Korir nam topfavoriet Elijah Kemboi en Paul Kiprop op sleeptouw. Koen Neven ging aanvankelijk mee in de slipstream van het trio, maar moest al snel lossen en werd opgeslokt door vier achtervolgende landgenoten Lander Van Droogenbroeck, Gino Van Geyte, Ghirma Woldu en haas Michael Brandenbourg.

Het leidende trio kwam na 10 km door in 33:17, met 40 seconden voorsprong op de vijf achtervolgers. Daarna moest Kiprop vooraan de rol geleidelijk lossen. Zo moesten Korir en Kemboi, die na 20 km doorkwamen in 1u02:36, de klus alleen klaren. De twee hadden daar 1:30 voorsprong op de achtervolgers, bij wie Gino Van Geyte was weggevallen. De Oost-Vlaming, vorig jaar nog vierde in Antwerpen, werd eerst voorbijgelopen door Tim Stessens en stapte even later uit de wedstrijd.

Op 25 km zat de job van tempomakers Korir en Brandenbourg erop en bleef Kemboi nog alleen over op kop. Achter hem pakten Woldu en Van Droogenbroeck enkele meters op Neven. Kiprop was toen al afgezakt naar de vijfde plaats. 

Kemboi liet het niet aan zijn hart komen dat hij alleen voort moest en kon in de laatste 10 km nog een tandje bijsteken. De Keniaan finishte in 2u11:15, goed voor een nieuw persoonlijk record. Achter Kemboi won Lander Van Droogenbroeck de strijd om de tweede plaats van Ghirma Woldu. Van Droogenbroeck finishte op goed 5 minuten van de winnaar, Woldu passeerde de streep nog een minuut later. Met Koen Neven (2u17:53) en Tim Stessens (2u21:24) vervolledigden nog twee landgenoten de top vijf.

Bij de vrouwen ging Silvia Lenaerts als snelste van start, maar zij moest al even na de passage aan de Kaaien de leidersrol overgeven aan titelverdedigster Anne-Marie Dupont. De Blankenbergse triatlete finishte in 3u08:13. Nicole Vermeersch, stadsgenote van de winnares, werd tweede op 6:38. Kristel Vochten vervolledigde het podium op 7:04.

DIAZ RODRIGUEZ STEELT DE SHOW OP 10 MILES

LOOPFEEST VOOR JONG EN OUD

Wie de 10 miles of marathon nog wat te hoog gegrepen vond, kon in Antwerpen terecht op de DVV Short Run en ASICS Ladies Run over 5 km. Ook de allerkleinsten zetten hun beste beentje voor op de Chiquita Kids Run.

Steven Wouters domineerde de wedstrijd over 5 km bij de mannen van start tot finish en klokte een tijd van 15:58. Des Van Der Auwera en Pierre Vanesse vervolledigden het podium.

Ook de vrouwen kregen met de ASICS Ladies Run een aparte wedstrijd over 5 km voorgeschoteld. Rosemary Kithusi haalde het met een straatlengte voorsprong op Helga Sibick. Ingrid De Meyere sprintte naar de derde plaats.
Uitslag DVV Antwerp Marathon
MANNEN
1. Elijah Kemboi in 2u11:15
2. Lander Van Droogenbroeck op 5:06
3. Ghirma Woldu op 6:08

VROUWEN
1. Anne-Marie Dupont in 3u08:13
2. Nicole Vermeersch op 6:38
3. Kristel Vochten op 7:04

Uitslag DVV Antwerp 10 Miles
MANNEN
1. Alexander Diaz Rodriguez in 49:39
2. Stefan Van den Broeck op 0:08
3. Benjamin Barbier op 0:13

VROUWEN
1. Sigrid Vanden Bempt in 56:39
2. Veerle D’Haese op 2:22
3. Tine Diels op 5:27

Uitslag DVV Antwerp Short Run 5 km
1. Steven Wouters in 15:58
2. Des Van Der Auwera op 00:27
3. Pierre Vanesse op 00:35

Uitslag ASICS Ladies Run 5 km
1. Rosemary Kitushi in 16:41
2. Helga Sibick op 00:38
3. Ingrid De Meyere op 01:54

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?