Deze nieuwe plantaardige melk is misschien wel de gezondste melk ooit

Sojamelk, amandelmelk, havermelk, ... Plantaardige melkdranken waren nooit eerder zo populair. Nu is er een nieuwe vegan variant op de markt, en die komt met veel gezondheidsvoordelen.

Plantaardige melkdranken zijn gezond en milieuvriendelijker dan koemelk. Ben je al langer verkocht aan deze melkalternatieven? Lees dan zeker even verder, want de allernieuwste variant – aardappelmelk – zou zowaar nóg gezonder zijn.

De basis voor aardappelmelk werd al in 2017 gelegd, toen Eva Tornberg – een Zweedse voedingswetenschapper en professor aan de Lund Universiteit – een manier vond om doodgewone aardappelen om te toveren tot een rijke, smeuïge melkachtige drank. Het exacte recept is een goed bewaard geheim, maar het komt erop neer dat de makers de aardappelen laten emulgeren met koolzaadolie.

Beter voor je gezondheid

Enkele jaren later na de ontdekking is aardappelmelk eindelijk op de markt ? althans in enkele delen van Zweden, China en via Amazon ook in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt verkocht onder de naam DUG. Er zijn momenteel drie varianten verkrijgbaar: original, ongezoet en barista.

De aardappelmelk is niet enkel lactosevrij, maar ook vrij van gluten, noten, soja. Ook bevat de melk weinig vet en geen toegevoegde suikers. Het is wél rijk aan calcium, vitamine D en foliumzuur.

Beter voor het milieu

Maar het Zweedse bedrijf pakt daarnaast uit met de opmerkelijke duurzaamheid van het product. De aardappelteelt produceert aanzienlijk minder CO2 dan melkveehouderij. En zelfs in vergelijking met de ‘milieuvriendelijkere’ plantaardige alternatieven steekt aardappelmelk er met kop en schouders bovenuit. Zo is er voor de productie van aardappelen die nodig zijn om de melk te maken de helft minder land nodig dan voor dezelfde hoeveelheid haver om havermelk te maken. In vergelijking met amandelmelk is er amper 2% van het water nodig van dezelfde hoeveelheid om amandemelk te maken en er is geen sprake van illegale ontbossing, wat bij soja wel vaak het geval is. 

Goed voor je gezondheid, goed voor de planeet, … Maar hoe zit het dan met de smaak? We hebben het zelf nog niet kunnen bevestigen, maar de melk zou gelukkig een neutrale smaak hebben. De makers stellen aardappelmelk dan ook voor als een duurzaam alternatief dat je voor alle doeleinden kan gebruiken: om te drinken, om mee te koken, en zelfs om je cappuccino’s van een schuimkraagje te voorzien.

Het is nog even wachten tot aardappelmelk ook bij ons verkrijgbaar is, maar het bedrijf klinkt veelbelovend en heeft het doel om komende maanden zich verder uit te breiden in Europa.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.