Deze marathons verdwijnen in België

In het januarinummer van running.be magazine vind je een overzicht van alle marathons in België. Ten opzichte van vorig jaar verdwijnen La Roche (juni) en Rijkevorsel (juli) al zeker van de kalender.

Na welgeteld tien edities verdwijnt de Natuurmarathon in La Roche van de kalender. Met nogal wat hoogtemeters en prachtige vergezichten was die marathon een specialleke. Vorig jaar voegden de organisatoren voor het eerst een trailrun over 35 km toe aan hun programma en meteen telde die meer deelnemers dan de marathon zelf.

“Bij gebrek aan deelnemers sneuvelt de marathon dit jaar in ons programma”, zegt organisator Laurent Goffinet van Ardenne Bikes & Sports Organisation. “De liefhebbers kunnen voortaan kiezen uit een 10 km, een halve marathon en de trailrun van 35 km.”

Ook onder de Marathon der Noorderkempen werd inmiddels een dikke streep getrokken want de 7de editie in 2013 was meteen de allerlaatste. “We hadden slechts 81 aankomsten en in verhouding tot de inzet van vrijwilligers is dat jammer genoeg veel te weinig”, vertelt organisator Leo Van Herck. “De marathon paste in het project ‘Rijkevorsel Leeft’. Aanvankelijk was het de bedoeling om elk jaar in een andere deelgemeente de start en de aankomst te organiseren, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Eind juni blijven we wel de Memorial Fons Brydenbach organiseren, maar dan wel met een aangepast programma. Na de jeugdlopen zullen de sportievelingen kunnen kiezen tussen een 5 km, een 10 km en een halve marathon.”

De kans is niet denkbeeldig dat er in 2014 nog Belgische marathons sneuvelen. Zo hangt er nog veel mist over de marathon van Gent. Verandering hangt er ook in de lucht bij Vlaanderens Mooiste Marathon met start en aankomst in Zwalm. Na een succesvolle eerste organisatie staat de wedstrijd dit jaar op zondag 13 april opnieuw op de kalender. Daarna zou Vlaanderens Mooiste Marathon slechts tweejaarlijks georganiseerd worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?