Deze hardnekkige voedingsmythes moet je niet (meer) geloven

Voedingssupplementen zijn nodig als je gezond wil zijn, je komt aan als je laat op de avond nog eet en koolhydraten vermijd je beter als je gewicht wil verliezen. Het internet loopt over van informatie over verschillende diëten en voedingstrends, maar die moet je soms best met een korrel zout nemen. Daarom nemen we vijf veelgehoorde stellingen over voeding onder de loep en zetten we de feiten op een rijtje.

MYTHE 1: VAN KOOLHYDRATEN WORD JE DIK

Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en je lichaam van energie te voorzien. Daarnaast komen koolhydraten met de nodige vezels, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Zo’n 45-65% (afhankelijk van o.m. je fysieke activiteit) van je dagelijkse calorie-inname zou uit koolhydraten mogen komen.

Er wordt weleens gezegd dat je van koolhydraten dik wordt, waardoor koolhydraatarme of -vrije diëten een hype zijn geworden. Maar dat klopt niet. Koolhydraten hebben hetzelfde aantal calorieën als eiwitten, nl. 4 calorieën per gram. Vet, daarentegen, telt meer dan het dubbele aantal calorieën (9 kcal per gram).

Wel maak je best een onderscheid in het type koolhydraat. Kies voor koolhydraten die veel vezels bevatten, zoals volkoren graanproducten, fruit & groenten en peulvruchten. Deze bevorderen de spijsvertering, zorgen voor een langer verzadigd gevoel en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Hier vind je meer gezonde koolhydraatbronnen.

MYTHE 2: JE HEBT SUPPLEMENTEN NODIG

Een andere mythe is dat we voedingssupplementen nodig hebben om volledig gezond te zijn. Van multivitamines en aminozuren tot superfoods in poedervorm: er zijn ondertussen ontelbaar veel supplementen verkrijgbaar bij apothekers, drogisten en webshops. Je moet erg voorzichtig zijn als je beslist supplementen te nemen, want veel producten zijn niet voldoende getest en kunnen van onvoldoende kwaliteit zijn.

Wie een evenwichtig, gevarieerd voedingspatroon volgt, heeft doorgaans géén voedingssupplementen nodig. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen. Specifiek voor sporters kan het bijvoorbeeld nodig zijn om tijdens erg intensieve trainingsperiodes wel iets extra’s te nemen. Maar voor je zomaar begint met supplementen te slikken, ga je altijd best eerst te rade bij je huis- of sportarts.

MYTHE 3: ALS VEGAN KRIJG JE NIET ALLE ESSENTIËLE AMINOZUREN BINNEN

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. 20 aminozuren zijn aanwezig in het lichaam, waaronder essentiële en niet-essentiële. Essentiële aminozuren (bv. valine, leucine en isoleucine) moet je binnenkrijgen via je voeding, omdat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Gezien je deze aminozuren vooral terugvindt in producten van dierlijke oorsprong zouden veganisten er te weinig van opnemen. Maar je kan wel degelijk alle essentiële aminozuren uit plantaardige bronnen halen, al kan de concentratie ervan erg verschillen. Daarom kies je best voor vegan voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte en zorg je voor een verscheidenheid aan plantaardige eiwitbronnen. Denk hierbij aan soja en sojaproducten, tempeh, seitan, peulvruchten, havermout, quinoa, noten en zaden.

MYTHE 4: KOFFIE ZORGT VOOR VOCHTVERLIES

‘Koffie kan je lichaam uitdrogen. Waarom zou je anders een glas water na elke kop koffie moeten drinken?’ Een redenering die je vaak hoort, maar niet klopt. Moet je sneller naar het toilet nadat je koffie hebt gedronken? Dat komt omdat koffie je nieren stimuleert. Dus nee, je kop koffie zal je niet uitdrogen, maar het heeft wel vochtafdrijvende eigenschappen. Je hoeft je alleszins geen zorgen te maken dat je hierdoor het risico op dehydratatie verhoogt. Integendeel: je kop koffie kan je prestatie zelfs verbeteren.

MYTHE 5: JE KOMT BIJ ALS JE ’S AVONDS LAAT NOG EET

Heel wat mensen hebben schrik dat als ze ’s avonds (na 20u) nog iets eten het meteen merkbaar is aan hun gewicht. In feite maakt het niet uit wanneer je eet, maar is het veel belangrijker wat je eet. Verschillende studies tonen aan dat gewichtstoename gelinkt wordt aan een te hoge calorie-inname, onafhankelijk van het tijdstip waarop je deze calorieën eet.

Wel is het zo dat zij die ’s avonds laat eten de neiging hebben om meer te eten en daarnaast ongezondere voedingskeuzes te maken. Dit kan verklaren waarom eten laat op de avond gelinkt wordt aan gewichtstoename. Maar laat op de avond eten op zich leidt dus níet rechtstreeks tot een hoger getal op de weegschaal.

Een tip: als je na je avondmaal nog honger hebt, kies je best voor producten met een hoge nutriëntendichtheid en weinig kilocalorieën (bv. yoghurt met wat vers fruit). Ook kan het helpen om een groter ontbijt en verschillende kleinere maaltijden doorheen de dag te nemen om je hongergevoel te controleren en ’s avonds je trek naar zoet en zout te verminderen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?