Deze factoren kunnen je hartslag beïnvloeden

Loop jij met een hartslagmeter? Hou er dan rekening mee dat verschillende factoren je hartslag kunnen beïnvloeden.

Lopen op hartslag is een doeltreffende manier om met jouw juiste snelheid te lopen en vooruitgang te boeken. Hoe intensiever je loopt, des te hoger je hartslag. Als je dezelfde inspanning kan leveren met een lagere hartslag, weet je dat je conditie verbeterd is. Ook wanneer je hartslag sneller weer daalt na het lopen tot de rustwaarde, is dit een goed teken. Het geeft een boost om te weten dat je goed bezig bent! Je mag echter niet altijd blindelings vertrouwen op je hartslag, want er zijn diverse factoren die hem kunnen beïnvloeden:


1. Hoogte: vanaf zo’n 1500 meter hoogte daalt de beschikbare hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen. Hierdoor moet het hart het bloed sneller laten circuleren om de spieren voldoende zuurstof aan te bieden. Een verhoogde hartfrequentie tijdens de inspanning is het logische gevolg hiervan.
2. Temperatuur: als je gaat lopen in de warmte, stijgt je lichaamstemperatuur. Als gevolg hiervan gaan de bloedvaten in je armen en benen meer openstaan en verplaatst een deel van het totale bloedvolume zich naar de ledematen. Dit leidt tot een verminderde vullig van het hart, waardoor er per hartslag minder bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Om dit te compenseren, stijgt je hartfrequentie en zorgt het hart ervoor dat de hoeveelheid rondgepompt bloed toch gelijk blijft. Kortom, het hart moet harder werker bij warm weer, met een mogelijke hogere hartslag als gevolg.
3. Ziekte of stress: als je koorts hebt, ligt je hartslag gewoonlijk hoger dan anders. Dat is ook het geval bij stress en paniek- en angstaanvallen. Als je ziek bent of je niet goed voelt, is het beter om uit te zieken en te rusten tot je weer beter bent. Dan kan je gewoon ook meer genieten van het lopen!
4. Overtraining: in dit geval heb je een lagere hartslag. Je slaagt er niet in om je maximale hartfrequentie te bereiken omdat je gewoon te moe bent. Ook hier is rusten de boodschap.
5. Voeding & drank: de invloed hiervan op de hartslag is vrij beperkt. Maar koolhydraatrijk eten voor het lopen kan je hartslag doen dalen. Dat is op zich geen slechte zaak, want deze voeding geeft veel energie en met een lagere hartslag kan je langer volhouden. Let wel op met cafeïne. Zo kunnen koffie en energiedrankjes je wel een boost geven, maar ze laten het hart ook wat sneller pompen. Een matig gebruik is dus zeker aan te raden. Eens je voorraad suikers is opgebruikt, bereik je immers moeilijker je maximale hartslag. Door spiervermoeidheid hou je dan intensieve inspanningen niet meer op dezelfde hartfrequentie vol.Conclusie: je hartslag is een zeer goeie richtlijn om correct te trainen maar staar je niet blind op ‘dat cijfertje’; want er zijn nog andere factoren die meespelen. Luister steeds goed naar de signalen van je lichaam, bijvoorbeeld bij ziekte of oververmoeidheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?