Deze 6 factoren beïnvloeden je hartslag

De hartslagmeter is voor de meeste lopers bijna niet meer weg te denken. Dankzij dat stukje technologie volgen we onze hartslag nauwkeurig op en optimaliseren we onze trainingen. Belangrijk om te weten is dat verschillende factoren je hartslag kunnen beïnvloeden. Sportarts Hans Talloen geeft tekst en uitleg.
  1. Algemene conditie

Naast logische parameters – zoals leeftijd en geslacht (de hartslag bij vrouwen ligt gemiddeld lager omdat zij doorgaans een kleiner hart en slagvolume hebben) – bepaalt de algemene conditie de hartslag. De hartfrequentie in rust is de beste persoonlijke indicator voor je conditiestatus. Die meet je ’s morgens terwijl je nog in bed ligt. Hoe meer je traint, hoe lager je hartslag. Door te sporten wordt je hart groter en pompt het meer bloed per hartslag door het lichaam heen. Bij een verbeterde conditie lever je dezelfde inspanning met een lagere hartslag.

  1. Vermoeidheid

De hartslag in rust is een goede graadmeter om het herstel van je lichaam op te volgen. Na een stevige training heeft je hart tijd nodig om weer op een normaal niveau te komen. Is je hartslag de morgen na de training sneller dan normaal, dan is je lichaam nog niet helemaal hersteld van de (zware) training. Al beïnvloedt een onrustige nachtrust soms ook de ochtendpols.

  1. Dehydratatie

Drink voldoende. Niet alleen om je vochtgehalte op peil te brengen, ook om je hartslag onder controle te houden. Dehydratatie jaagt de hartfrequentie de hoogte in. Sportdranken bevatten doorgaans meer zout en helpen het vocht beter vast te houden. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur veroorzaakt soms een hogere hartslag. Bij extreme temperaturen kan het zeker geen kwaad om een extra bekertje water over je hoofd te gieten. Ook te warme loopkleding is negatief voor je vochtbalans.

  1. Voeding & drank

De invloed van voeding en drank op de hartslag is beperkt, al moet je opletten met cafeïne. Zo kunnen koffie en energiedrankjes je wel een boost geven, maar zij laten het hart ook wat sneller pompen. Een matig gebruik is dus zeker aan te raden. Eens je voorraad suikers opgebruikt, bereik je moeilijker je maximale hartslag. Door spiervermoeidheid hou je dan intensieve inspanningen niet meer op dezelfde hartfrequentie vol.

  1. Ziekte

Als je ziek bent en toch loopt, stijgt je hartfrequentie. Ligt je ochtendpols gedurende langere tijd hoger, dan is het beter niet te trainen of alleen recuperatiesessies af te werken. Een ijzer- of vitamine B-tekort kan de hoeveelheid rode bloedcellen doen dalen en bloedarmoede veroorzaken, wat tijdens de training aan de basis kan liggen van een verhoogde hartslag. Ook de schildklier kan het slagvolume beïnvloeden. Bij een te snel werkende schildklier ligt de hartslag hoger en omgekeerd. Medicatie, zoals Ventolin (luchtwegverwijders), Sinutab (efedrine) en rilatine, verhoogt de hartslag. Beta-blokkers verlagen de hartslag en nemen een deel van het vermogen weg.

  1. Hoogte

Vanaf zo’n 1500 meter hoogte daalt de beschikbare hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen. Daardoor moet het hart het bloed sneller laten circuleren om de spieren voldoende zuurstof aan te bieden. Een verhoogde hartfrequentie tijdens de inspanning is het logische gevolg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?