Deze 3 voedingsstoffen geven je metabolisme een boost

Tegenwoordig zijn er tal van supplementen op de markt die je stofwisseling zouden versnellen en je helpen gewicht te verliezen. Maar ook onze standaardvoeding bevat interessante voedingsstoffen om dit effect te creëren. En deze komen bovendien met nog andere gezondheidsvoordelen.

Volwaardige producten, zoals fruit en groenten, bevatten namelijk óók bepaalde vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Mét het bijkomende voordeel dat deze ook rijk zijn aan vezels en antioxidanten. Wij vertellen je welke drie micronutriënten in het bijzonder geschikt zijn om je stofwisseling een boost te geven en zo kunnen helpen om wat extra kilo’s kwijt te spelen.

Choline

Choline behoort tot de familie van B-vitamines en helpt het lichaam om vet efficiënter te verbruiken. Dit komt doordat choline vetten afbreekt tot kleinere deeltjes, waardoor je lichaam ze makkelijker kan omzetten in energie.

Choline vind je terug in eieren, maar ook in mango’s. Extra interessant voor lopers: mango’s behoren tot de fruitsoorten met relatief meer koolhydraten (suikers). Mango’s leveren je dus niet enkel de nodige energie voor je loopsessies, maar leveren ook choline dat je metabolisme kan boosten. Een win-win!

Magnesium

Alle mineralen in je voeding spelen een belangrijke rol voor je gezondheid, maar magnesium verdient toch wat extra aandacht. Dit mineraal draagt niet enkel bij aan je spierherstel, hartgezondheid, botdichtheid en nierfunctie, maar het wordt ook gelinkt aan een verbeterde slaap en spijsvertering. Twee belangrijke aspecten als je een gezond gewicht nastreeft.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hogere magnesiumgehaltes de insuline- en glucosespiegels in het lichaam controleren, alsook een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt verminderen. Aangezien insuline en glucose die slecht geruguleerd worden de vetopslag kunnen beïnvloeden, is deze taak van magnesium van niet te onderschatten waarde.

Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zij o.m. noten, pure chocolade, volkoren granen, linzen, kikkererwten en quinoa. Ook avocado’s en zalm zijn uitstekende keuzes: ze bevatten zowel magnesium als gezonde vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent, waardoor je minder snel naar een extra snack grijpt.

Vitamine D

Vitamine D heeft de laatste tijd erg veel in het daglicht gestaan als immuniteitsbooster doordat bepaalde studies een laag vitamine D-gehalte linken aan ernstige COVID-klachten.

Maar naast mogelijke viruswerende eigenschappen, komt vitamine D met tal van andere gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies. Een hoger lichaamsvetpercentage wordt namelijk gelinkt aan aan lage vitamine D-niveaus.

Deze vitamine krijg je – net als magnesium – binnen via zalm. Andere vitamine D-bronnen zijn eigeel, champignons en met vitamine D-verrijkte melkproducten. Maar de beste manier om je vitamine D-niveau te boosten is door je lichaam af en toe bloot te stellen aan zonlicht. En daarvoor hoef je zeker geen hele dag in de zon te liggen. Je lichaam zou zo’n 10 à 20 minuten zon nodig hebben om aan je dagelijkse dosis vitamine D te komen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?