Deze 3 carrièrelessen haal je uit lopen

Lopen heeft niet alleen fysieke, mentale en sociale voordelen. Het leert je ook veel over je carrière!

We hebben allemaal onze reden(en) om te lopen: in conditie blijven, gewicht verliezen, ontspannen en ons hoofd leegmaken, sociaal contact, een doel bereiken of onszelf uitdagen… Of je nu 5 km loopt of een marathon, lopen levert je veel lichamelijke, mentale en sociale voordelen op. Lopen kan je ook waardevolle inzichten bijbrengen op andere vlakken van je leven, zoals je werk of carrière!


Regelmatig gaan lopen zorgt er in de eerste plaats voor dat je meer energie en focus hebt op het werk, en dat je beter kan omgaan met stress. Dat is heel belangrijk, uiteraard.
Wil je echt je volledige ‘potentieel’ ontdekken en je carrière een boost geven? Dan moet je volgens een Amerikaanse business coach een marathon lopen! 
Uit een onderzoek van International Association of Athletics Federations (IAAF) blijkt dat in 2018 meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd aan de start stonden van een marathon. Zij die de eindmeet haalden, behoren tot de 0,5% van de wereldbevolking die ooit de mythische afstand van 42,195 km aan één stuk liepen! De finish halen van een marathon, geeft sowieso immens veel voldoening en het verandert je leven! Maar ook onderweg, tijdens je trainings- en voorbereidingsperiode die (doorgaans) een aantal maanden in beslag neemt, leer je heel wat lessen en vaardigheden die je helpen om een bepaald doel te bereiken op werk- of carrièrevlak.
Deze 3 carrièrelessen kan je leren uit (een marathon) lopen:
1. Ken je grenzen en respecteer ze
* Tijdens een marathon is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en maat houdt, want 42 km is geen peanuts! Je moet slim en efficiënt lopen, met de juiste kleding en uitrusting en voldoende eten en drinken onderweg. Enkel zo kan je vlot de eindmeet halen. Als je je grenzen niet respecteert en ze overschrijdt, loop je jezelf kapot en dat is niet de bedoeling…
* Als je hogerop wil raken, meer verantwoordelijkheden krijgt of een bepaalde uitdaging aangaat op het werk, moet je hiervoor bepaalde opofferingen maken. Je moet harder werken en vaak meer uren kloppen, en dit is emotioneel en fysiek best wel belastend. Hier moet je de les volgen die je leerde uit je marathontrainingen, namelijk niet te ver gaan. Je moet tijdig rust inbouwen zodat je niet crasht en in een burn-out belandt. Hard werken is oké maar trop is teveel, zoals we allemaal weten. Dus overdrijf niet, en neem je tijd om je doel te bereiken. 

2. Planning en voorbereiding zijn key
* Als je een marathon wil lopen, moet je je heel goed voorbereiden. Het is ten zeerste aan te raden om tijdig te starten en een trainingsschema te volgen met een bepaald doel (bv. een specifieke tijd) voor ogen. Een schema biedt je ook een leidraad en extra motivatie om voldoende te trainen. Zonder voldoende voorbereiding haal je de finish van die marathon hoogstwaarschijnlijk niet. Het is immers geen walk in the park!
* Ook op carrièrevlak is het uiterst belangrijk om een plan te hebben. Wat wil je bereiken, waar wil je over een bepaalde tijd staan? Zorg dat je dit goed voor jezelf weet, en bepaal daarna de verschillende stappen die je moet nemen om dat doel te bereiken. Doe het stap voor stap en niet te snel, zodat je je motivatie en drive niet verliest. Rome wasn’t built in a day!

3. Je kan het niet alleen (en dat moet ook niet!)
* Uiteraard loop je een marathon volledig zelf: jij, je benen en je hoofd. Maar je hebt echt wel anderen nodig om je te steunen tijdens je voorbereidingsperiode, en supporters tijdens de wedstrijd zelf. Dat kunnen zowel mensen zijn die je kent als onbekenden die je aanmoedigen langs de kant van de weg. Ook dat doet zoveel deugd en het geeft extra moed om verder te lopen, zeker tijdens de laatste kilometers! En ook van je medelopers heb je onbewust veel steun, al ken je hen niet en zeg je niks tegen hen. Samen lopen creëert een soort verbondenheid en dat maakt je ook extra sterk. Together we’re stronger!
* Ook als je iets wil bereiken op je werk, heb je anderen nodig. Wil je hogerop raken? Dan moet je zorgen dat je team achter je staat en je respecteert. Je hebt ook mensen nodig die je advies geven en helpen om je weg te zoeken want uiteraard weet je niet alles zelf. Om ergens te geraken, heb je altijd anderen nodig, punt.

Dus je weet nu wat je moet doen als je je carrière een boost wil geven: schrijf je in voor die marathon!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?