Dendermonde opent Carrefour Running Tour in stijl

Meer dan 2.000 lopers hebben hun beste beentje voorgezet op de allereerste HEMACO Dwars door Dendermonde. Daarmee groeide de opener van de Carrefour Running Tour meteen uit tot een klassieker.

De deelnemers aan de 10 km legden een groen lus langs de Oude en de Nieuwe Dender af. (foto alain buyck)

Bijna 1.200 lopers werden door burgemeester Piet Buysse op gang geschoten voor de hoofdwedstrijd over 10 km. Zij moesten eerst een kleine ronde van 2,5 km door het centrum en vervolgens een groene lus van 7,5 km langs de Oude en de Nieuwe Dender afleggen.

Van in het begin vormde er zich een kopgroep met daarbij Tom Van Driessche, Kjell De Hondt, Koen Van Rie, Kris Moernaut, Abdi Bashir, Jonas Roels en Steven Van Nieuwenhove. Halfweg koers liep De Hondt alleen voorop, maar in het laatste gedeelte van de wedstrijd kreeg de jonge Mechelaar het gezelschap van de ervaren Koen Van Rie.

In de slotfase plaatste De hondt echter een beslissende demarrage en finishte vervolgens solo op de sfeervolle Grote Markt in 30:18. Van Rie kwam tien seconden later over de meet. Abdi Bashir (31:25) vervolledigde het podium. Jonas Roels versloeg Kris Moernaut in de strijd om plaats vier. Tom Van Driessche en Steven Van Nieuwenhove, de laatste overblijvers uit de kopgroep, bezetten plaats zes en zeven.

Bij de vrouwen schoot Lynn De De Coninck, winnares van de Lotto CrossCup U23, het best uit de startblokken. Ysabelle Vuillard nam al snel de koppositie over om die niet meer af te staan. De Vlaams-Brabantse finishte in 36:35 en had aan de meet bijna een minuut voorsprong op De Coninck. Ann De Both mocht mee op het podium.

VROUWELIJKE START TO RUNNERS KLOPPEN MANNEN

De dag was druilerig begonnen in Dendermonde, maar toen een honderdtal kinderen zich opmaakte voor de Chiquita Kids Run kwamen de eerste schuchtere zonnestralen symbolisch tevoorschijn. Zoals voorspeld door Dendermondenaar en ex-VTM weerman Eddy De Mey hielden alle wedstrijden van de HEMACO Dwars door Dendermonde het dan ook droog.

Op de eerste Start to Run happening van het seizoen waren de vrouwen in de meerderheid. (foto alain buyck)

Na de kids kwamen zowel de beginnende als meer gevorderde lopers aan hun trekken op de HEMACO Dwars door Dendermonde 2,5 en 5 km, meteen ook de eerste officiële Start to Run happening van het jaar. In totaal kwamen bijna 500 deelnemers aan de start van beide reeksen en daarbij waren opmerkelijk genoeg meer vrouwen dan mannen.

Marco Buyle uit Berlare won de 2,5 km in 07:40, met 16 seconden voorsprong op thuisloper Frederic Schockaert. Hannelore De Lathouwer was in 09:05 de snelste vrouw. Ook op de 5 km snelde een loper uit Dendermonde naar de tweede plaats. De 16-jarige Joris Keppens had aan de finish 45 seconden achterstand op winnaar Laurent Thomas (15:59). Fien Van Brussel was de snelste vrouw in 18:50.

SPORTIEF JUBILEUM VOOR HEMACO

Gedurende de hele dag stond het Dendermondse Heilige Maagdcollege, dat dit jaar zijn 175-jarige bestaan viert, centraal. Niet alleen werd de start van de wedstrijden voor de school gegeven, alle deelnemers konden er na hun sportieve prestaties ook terecht voor een deugddoende massage, optredens en animatie op het TV Oost-podium, een barbecue, een bar én een gratis verkwikkende zwembeurt. De kinderen konden er hun hartje ophalen in het Kids Village.

Met de eerste editie van de HEMACO Dwars door Dendermonde werd meteen een klassieker geboren. Afspraak op de volgende manche van de Carrefour Running Tour, namelijk de Run Oostende op 11 april!

De persoonlijke aankomstfilmpjes komen binnen de 24u na de finish online op de uitslagenpagina.