Zondag om 10u gaat de ENGIE Stadsloop Gent van start met een Kids Run over 1 km. Om 10u35 beginnen de lopers van de 6 en de 10 km eraan. Het Sint-Amandplein is de startlocatie van alle wedstrijden, het Sint-Pietersplein de finishlocatie. De deelnemers lopen door het historische stadscentrum langs onder meer de Korenlei, de Sint-Michielskerk, de Dulle Griet, de Vrijdagmarkt, het Baudelopark en het Zwembad Van Eyck aan de Portus Ganda. De lopers van de 10 km krijgen er – een primeur in de Stadsloop – ook nog een indrukwekkende passage over de fly-over van de B401 bovenop. Dit wordt dé eyecatcher van de 38ste editie van de ENGIE Stadsloop Gent en een unieke gelegenheid om op loopschoenen een andere blik op de Arteveldestad te werpen.
“De inschrijvingen lopen als een trein”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “Na de erg succesvolle Sofico Gent Marathon eind maart is het enthousiasme alleen nog maar toegenomen. Gent is een echte loopstad. De ENGIE Stadsloop Gent is de ‘moeder van alle Gentse lopen’ en zal zondag meer dan 3000 deelnemers mogen verwelkomen. Dat zijn er duizend meer in 2019, een stijging van 50%. Van die 3000 lopers kiest driekwart voor de langste afstand, de 10 km. Het parcours is veel meer dan alleen de fly-over en oogt in zijn geheel echt wel indrukwekkend. De Stadsloop wordt op deze manier in ere hersteld.”
Schepen van Sport Sofie Bracke geeft zondag het startschot en loopt zelf ook mee. “Voor de Stadsloop haal ik met plezier mijn loopschoenen nog eens boven!”, zegt Bracke. “Ik kijk vooral uit naar de passage over de fly-over. Lopen met zicht op de torens van Gent, dat kan alleen maar motiverend werken. Het is een leuk extraatje in het parcours dat ongetwijfeld een boost zal geven aan één van de oudste stadslopen van het land.”
Naar een duurzamer evenement
De ENGIE Stadsloop Gent maakt ook dit jaar deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Lopen geeft energie en kan ook helpen om vaker te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen, wat perfect aansluit bij de ambitie van ENGIE om België te begeleiden in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”
Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.