Decathlon reikt awards uit

In het Franse Lille werden woensdag de Oxylane Innovation Awards 2014 uitgereikt, voor de beste nieuwe en innovatieve producten die komend jaar in de Decathlon sportsupermarkten komen te liggen. Running.be nam er een kijkje.

Decathlon, dat betekent groot, massaal, veel. Het zal voorlopig alleen maar meer worden, zo bleek woensdag bij ons bezoek aan de site in Villeneuve d’Ascq, net over de grens bij Kortrijk. Bij een rondleiding door de Decathlon concept-store, de aanpalende testlaboratoria en het researchcentrum van het overkoepelende bedrijf Oxylane werd in de verf gezet hoe de sportartikelengigant opereert en kregen we een inkijkje in de sfeer op de werkvloer.

’s Avonds wachtten er de Oxylane Innovation Awards (OIA), de verkiezing van de beste innovatie voor 2014. In een interne competitiedrift van de gezonde soort dingen de verschillende ‘passiemerken’ van Oxylane (onder andere B’Twin voor fietsen, Kalenji voor running, Tribord voor watersport, Nabaiji voor zwemmen, Kipsta voor voetbal, etc.) mee naar de Award. De show overrompelde vanaf de eerste seconde en bleef afwisselend tot het eind. Het was een echt plezier om erbij te zijn en tekenend voor de betrokkenheid van de Decathlon-werknemers was de uitverkochte zaal: meer dan 3000 mensen vulden de hal, terwijl in Decathlon-stores elders nog talloze belangstellenden meekeken via een live-videoverbinding.

Het enthousiasme in het bedrijf werpt een ander licht op het imago van Decathlon en de impressie die je krijgt als je door één van hun megastores struint. Decathlon, daar kleeft van oudsher een gevoel van goedkoop aan, van massaliteit, en van winkelbeleving die niet hoog staat op de prioriteitenlijst, met fabriekshalplafonds, rudimentair ingerichte schappen, vale loopmatten en onoverzichtelijke prijsborden.

Maar als je proeft van de spirit die overal in doorsijpelt (ook al opgemerkt bij een rondleiding in B’Twin Village een tijdje geleden) en je ziet de gebruiksvriendelijke en functionele kwaliteitsspullen waarmee de productontwikkelaars komen aanzetten, die bovendien ook eens eerlijk zijn geprijsd, dan kan het niet anders dan dat Decathlon nog veel groter zal worden.

Op de OIA zagen we bijvoorbeeld het Kalenji Run Light meedingen naar de Award. Een krachtige lamp die met behulp van een elastisch harnasje stevig ter hoogte van je borstkas zit en die de ondergrond voor je verlicht over een afstand van 20 meter en een breedte van 5 meter. Op die manier kun je voortaan ook bij weinig licht of in het donker veilig een duurloopje doen. Niet alleen om gezien te worden maar ook om zelf te zien. Volgens Kalenji bestrijkt de lichtbundel van bestaande (hoofd)lampen enkel een gebiedje op een paar meter voor je uit, maar was er nog geen enkele lamp die vlak voor je op de grond – waar het het belangrijkste is – licht werpt. De lamp heeft 3 standen (90, 180 of 250 Lumen) en wordt gevoed door een usb-oplaadbare batterij die achterop tussen je schouderbladen hangt en 3 LED-lampjes heeft als ‘achterlicht’. Het Run Light verschijnt in februari in de winkels en gaat 39,95 euro kosten.

Na de wervelende presentaties van 9 voorgeselecteerde innovaties, voorgesteld door hun al even wervelende productmanagers – die nooit iets anders leken te doen dan voor 3000 mensen op te treden – was het evenwel niet Kalenji die met de eer ging strijken. Het watersportmerk Tribord pakte na een stemming per sms (door iedereen die dat wilde) de plaatsen 1 en 2. De tweede plaats met een drijvend, warm en waterdicht (reddings)jack dat ook voor dagelijks gebruik geschikt is, de eerste plaats met een snorkelmasker waarin je vrij kunt ademen zoals je gewoonlijk doet en met een luchtpijpje waarin geen water kan komen. Een volkomen terechte uitslag overigens.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?