De voordelen van loopjes in de koude

Geen zin om je loopschoenen aan te trekken, omdat het te koud is? Je bent niet de enige die in de wintermaanden wat extra motivatie nodig heeft. Toch hebben die wintertrainingen talrijke voordelen. Wij sommen er graag enkele op. Hup, naar buiten, en weg met die motivatiedip!

1. Je versterkt je weerstand

Sporten in de koude ongezond? Nee, hoor. Je immuunsysteem gaat er net op vooruit. Wintergriepjes kennen we allemaal en de meesten moeten in de winter ook afrekenen met een verkoudheid. Door regelmatig te sporten, wapen je jezelf daartegen. Een onderzoek naar de vatbaarheid voor verkoudheid bij 1000 proefpersonen toonde aan dat buitensporters de helft minder kans hadden om verkouden te worden dan zij die binnen bleven sporten. Als die eersten toch een verkoudheid kregen, duurde die maar half zo lang. Verklaring? Het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur bevordert de doorbloeding, wat op zijn beurt het immuunsysteem verbetert. Ander onderzoek stelt vast dat wie in de winter buiten sport 20 tot 30% minder risico loopt om ziek te worden dan zij die hun training in die periode overslaan.

2. Je traint meer spieren

Lopen in de sneeuw is niet gemakkelijk, maar je voet- en kuitspieren worden er wel sterker door. Je spieren trekken in de koude minder krachtig samen, waardoor ze harder werken om jouw ‘normale’ bewegingssnelheid aan te houden. Kijk wel uit waar je je voeten neerzet en neem kleinere passen op een gladde ondergrond. Belangrijker dan het nut voor de voet- en beenspieren is het voordeel van wintertrainingen op de hartspier. Door de blootstelling aan de koude moet ook het hart extra werken om ons bloed naar de verschillende lichaamsdelen te verspreiden. Daardoor functioneert het cardiovasculaire- en ademhalingssysteem beter. Wie regelmatig buiten sport, wordt zo dus sterker en fitter.

De andere voordelen lees je in ons januarinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?