De voor- en nadelen van de loopband

De loopband: je bent ervoor of ertegen! Maar het is wel een prima alternatief voor koude of gevaarlijke buitentrainingen in deze tijd van het jaar. We gingen op zoek naar de troeven en tegenvallers van het vliegende tapijt!

Op welke eigenschappen moet je letten als je een loopband uitkiest? Vergelijk het met de aankoop van een wagen: je kijkt naar de kracht van de motor, de vering, het comfort, de opties … “Persoonlijk vind ik de schokdemping de meest cruciale factor: hoeveel vering zit er in de loopband? Dat maakt of kraakt een goede loopband”, zegt atletiekcoach Peter Kelchtermans. “Daarna volgt de kracht van de motor. Als je elke dag twee uur lang met hoge snelheden wilt lopen, dan heb je een sterke motor nodig. Gebruik je de loopband puur recreatief, dan hoef je niet in een topmotor te investeren.”

De hellingsgraad is een derde factor: sommige banden stoppen al bij 5%, anderen stijgen naar 15%. Volgens Kelchtermans is een hellingsgraad van 4% al voldoende voor de meeste lopers, want lang bergop lopen belast de spieren enorm. Een gouden tip: stel de hellingsgraad van de loopband áltijd in op 1 of 1,5% om de reële omstandigheden op de weg na te bootsen.

Tot slot zijn er de ‘opties’ van de loopband, die mee het comfort bepalen. Hoe groot is het loopvlak, welke trainingsprogramma’s kan je kiezen, is er een mogelijkheid om je hartslag te meten met handsensoren, zijn er houders voor een drinkbus, is er een ventilator? Genoeg mogelijkheden om à la carte jouw perfecte loopband samen te stellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.