De troeven van een kwaliteitsvol regenjasje

Materiaalexpert legt uit waarom een goed regenjasje de investering waard is.
Tijdens deze tijd van het jaar, is de kans groot dat je je trainingen in de regen afwerkt. De juiste materiaalkeuze is dan ook belangrijk om je loopsessies comfortabel (lees: droog) af te werken. Daarom belichten we hier het belang van het waterdichte regenjasje en vroegen we Yannick Michiels, adviseur bij loopspeciaalzaak runners’ lab, om duiding. 
Om maar meteen door de zure appel heen te bijten: bij zo’n technisch regenjasje moet je rekening houden met een stevig prijskaartje. “Het prijsverschil tussen een goedkoop en een duurder jasje zit ‘m meestal in de uitvoering van de stof en de afwerking”, aldus Michiels. “Bij een duurder jasje – gemaakt van waterdicht polyamidemateriaal – kan het water niet in de stof dringen, omdat de naden en de ritsen weggewerkt zijn. Het water dat op zo’n jasje valt, schud je er gewoon af. Een goedkoop jasje gaat je wel een paar minuten drooghouden, maar na een tijdje sijpelt het water langs de naden naar binnen. Daarom vind ik een duurder, volledig waterdicht jasje elke euro waard. Bovendien kan je zo’n regenjasje ook tijdens het wandelen of fietsen gebruiken. Je draagt het niet dagelijks, waardoor het bij wijze van spreken je hele leven meegaat.” 
Kies een tijdloos design
“De technische kwaliteiten maken een regenjas duurder, maar dus ook een pak degelijker en waterdicht. Over 10 jaar komt datzelfde jasje nog altijd van pas. Je kiest er dus maar beter eentje met een design dat je niet te snel beu wordt”, tipt Michiels. “Bij een jasje uit een goedkopere categorie laat het materiaal meer lucht door. Je kan de stof als het ware opentrekken, waardoor een regendruppel sneller naar binnen sijpelt, terwijl je net wil dat het jasje de doorstroming van het water volledig blokkeert.” 
Extra tip: draag onder een jasje altijd een ademende baselayer die het vocht opneemt en warmte crëeert. “Echt warm is een dun regenjasje niet, maar normaal gezien blaast de wind er niet doorheen, omdat alle naden dichtgemaakt zijn. Als de wind zou kunnen binnendringen, zou dat ook voor de regen gelden.”
Het volledige artikel is verschenen in een eerder nummer van runningBE magazine. Je kan het nummer nabestellen in onze webshop

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?