De top 6 fitnesstrends van 2021

Lichaamsbeweging lijkt nog nooit zo belangrijk te zijn als vandaag. De voorbije maanden zagen we dan ook een enorme stijging in (het besef) ervan. Hoe zullen we onze sportsessies in 2021 invullen?
Sinds 2007 publiceert het  American College of Sports Medicine (ACSM) elk jaar de resultaten van de Worldwide Survey of Fitness Trend, een uitgebreid overzicht waaraan duizenden fitness- en wellnessprofessionals, zoals inspanningsfysiologen, personal trainers en medische professionals, wereldwijd deelnemen. Het eindrapport heeft als doel nieuwe fitnesstrends in de branche op te volgen, te beoordelen, te voorspellen en te introduceren. Hier belichten we de top 6 van de wereldwijde fitnesstrends voor 2021. 
1. ONLINE TRAINING
Het toenemende succes van online en virtuele trainingen is zeker te danken aan de lange lockdown-periodes en sluitingen van fitnesscentra. Maar het opent ook nieuwe mogelijkheden voor de toekomst wanneer de pandemische noodsituatie voorbij is. Dus of het nu thuis of in de sportschool is, mensen willen hun passies volgen, deel uitmaken van een community of trainen in hun favoriete virtuele landschap. Het grote voordeel van online training is dat je het kan doen wanneer je wil: het is 24/7 beschikbaar, ofwel via een livestream, ofwel via een opname die je achteraf kan bekijken.
2. DRAAGBARE TECHNOLOGIEËN
Draagbare technologieën zullen ook dit jaar steeds vaker gebruikt worden. Met een fitnesstracker, hartslagmeter, gps-horloges of smartwatch krijg je inzicht in heel wat gezondheidsparameters. Denk maar aan het meten van je stappenaantal, kilocalorieën, je slaap, trainingsintensiteit, … Al deze functies kunnen helpen om je gezondheid en sportprestaties te verbeteren. 
3. TRAININGEN MET EIGEN LICHAAMSGEWICHT
De wereldwijde COVID-19-pandemie (en de bijhorende beperkingen) heeft functionele training, virtuele training en trainen met losse gewichten een boost gegeven, omdat je die allemaal thuis kunt doen, mét de juiste begeleiding. Je gebruikt je eigen lichaam of een minimum aan materiaal als weerstand. Dat maakt dit type training een goedkope en laagdrempelige manier om efficiënt te trainen. 
4. BUITEN SPORTEN
We kunnen uiteraard niet om de toenemende populariteit van buitenactiviteiten heen. Waar outdoor-sporten nog maar op plek 25 stond in 2010 en plek 13 in 2020, staat het dit jaar voor de eerste keer in de top 5. Steeds meer mensen zochten de voorbije maanden dan ook de buitenlucht op om fit te blijven en hun gedachten te verzetten. Bovendien was/is het nog een van de weinige mogelijkheden om (in beperkte kring) met anderen af te spreken in real life. Of je nu kiest voor een loop-, wandel- of fietstochtje, … Buiten sporten doet wonderen, zowel op fysiek als mentaal vlak. 
5. HIIT
HIIT-sessies zijn intervaltrainingen die bestaan uit oefeningen aan hoge intensiteit, gevolgd door korte pauzes van gemiddelde tot lage intensiteit. Het belangrijkste aspect van HIIT is de korte trainingsduur, die vanwege het intensiteitsniveau zelfs bij korte perioden effectief is. Deze training kan zowel thuis of buitenshuis gedaan worden. 
6. VIRTUELE TRAINING
Het ACSM maakt voor de eerste keer een onderscheid tussen online en virtuele training. De organisatie definieert virtuele training als de combinatie van groepsactiviteiten met technologie om zo gepersonaliseerde ervaringen aan te bieden op basis van jouw persoonlijke dagplanning en doelen. Zo kan je sporten hoe, wanneer en waar je maar wil. 
Hier kan je het volledige rapport met fitnesstrends van 2021 raadplegen (bron: Technogym).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?