De spectaculairste traillopen ter wereld

Trailrunning wint aan populariteit en dat omwille van verschillende redenen: van nieuwe plekken ontdekken tot het bewonderen van ongeziene panorama's. Red Bull lijstte daarom 11 van de meest inspirerende traillopen ter wereld op.

Volgende trailruns zijn niet meteen te vergelijken met de versies die wij in onze streken kennen. ‘Bravere’ bospaadjes worden hier ingeruild voor hooggebergte, zachte ondergrond voor grillige terreinen – obstakels die enkel de meest ervaren traillopers bedwingen. Voor de waaghalsen en ultralopers onder ons: noteer volgende runs dan zeker in je agenda! En wat de anderen betreft: droom rustig even weg…

1. Tromsø Skyrace

Waar: Noorwegen

Wanneer: 3-4 augustus, 2018

De eerste editie van de Tromso Skyrace bestaat uit 4 delen: de Tromsdalstind Skyrace (28 km), de Bontuva tour-race (15 km), de Hamperokken Skyrace (57 km) en de Blamann Vertical Kilometer. Deze races tonen het beste van wat het Scandinavische hooggebergte te bieden heeft. Een trail voor de meer ervaren lopers, want het parcours – doorheen bergruggen en fjorden – vereist heel wat techniek.

2. Golden Ultra

Waar: Canada

Wanneer: 21-23 september, 2018

De Golden Ultra is een driedaags trailrunning festival, waarbij lopers op de eerste dag een hoogte van 1 verticale kilometer overbruggen om op dag 2 een ultramarathon van 60 km te lopen en de derde dag ‘rustig’ afsluiten met een 22 km. Er is ook de Half Pint, waar je kortere afstanden aflegt en die iets minder intimiderend is voor de beginnende trailloper.

3. Ultra-Trail du Mont Blanc

Waar: de Franse Alpen

Wanneer: 27 augustus – 2 september

Deze trail wordt beschouwd als de trail der trails. Je deelname moet je verdienen door voldoende punten te verzamelen in geselecteerde wedstrijden. Dan kan je kiezen tussen 7 afstanden (van 15 tot 171 km) of deelnemen in teamverband, waarbij je als team 290 km (met maar liefst 26 500 meter stijgen) aflegt.

4. Tahoe Rim Trail Endurance Runs

Waar: Nevada, Verenigde Staten

Wanneer: 21-22 juli, 2018

Deze 3-delige trail vindt dit weekend plaats en omvat afstanden van 161, 80 en 55 km. De routes lopen nagenoeg parallel met Lake Tahoe, reiken tot aan het kleinere Lake Marlette en overstijgen alle 3 de 8000 meter hoogte.

5. Ultra-Trail Australia

Waar: Katoomba, New South Wales, Australia

Wanneer: 16-18 mei, 2019

Het hoofdevenement van deze trail is de 100 km, maar de organisatie zorgde ook voor een 50 km om de ‘minder ervaren’ ultratrailloper ook te stimuleren. Hiernaast is er nog de 22 km voor zij die eens willen proeven van het echte werk en de magnifieke World UTA951 die – zoals de naam verraadt – 951 treden telt over een afstand van 1,2 kilometer. Toch eerder zeldzaam aan deze trail is ook de 1 km race voor kinderen. Je kan er nooit vroeg genoeg bij zijn blijkbaar…

6. Skyline Scotland

Waar: Schotland, Verenigd Koninkrijk

Wanneer: 13-16 september

De Skyline Scotland is het WK Skyrunning van dit jaar: een kampioenschap waarbij de loper die het snelst is op de 1 km lange klim naar de top van de Mount Munro en op de 52 en 29 kilometer-wedstrijden nadien, zich tot ’s werelds beste skyrunner kroont.

Bekijk ook even het filmpje onderaan dit artikel om mee te genieten van het magnifieke decor van dit wereldkampioenschap. 

7. Western States 100

Waar: Californië, Verenigde Staten

Wanneer: 29-30 juni, 2019

Deze loop begint in Squaw Valley en eindigt in Auburn, Californië: een afstand van 161 km over een bergachtig terrein. Tijdens de trail bewonder je de Emigrant Pass, de Granite Chief Wilderness (het wilde natuurgebied midden het Nationaal Park van Tahoe) en de Middle Fork American River. Iedereen is vrij om deel te nemen, onafhankelijk van je doel: of je nu ver vooraan in het klassement wil eindigen, binnen de 24 uur wil finishen of gewoon wil genieten van de natuur.

8. Moab Trail Run

Waar: utah, Verenigde Staten

Wanneer: 3-4 november, 2018

Het weekend van deze race omvat 4 events met als langste de Trail Marathon, die ook meteen het Nationaal Kampioenschap Trailmarathon vormt van de VS. Het event omvat ook een halve marathon, kinderactiviteiten en een 5 km-wedstrijd, waarbij je onder meer grotten en rivieren doorkruist. Natuurlijker kan haast niet.

9. Olympus Marathon

Waar: Griekenland

Wanneer: Juni 2019 (exacte datum nog te bevestigen)

De marathon brengt een hulde aan de eeuwenoude Griekse trail die pelgrims elk jaar aflegden om Zeus te eren. Vandaag maakt de marathon deel uit van de Skyrunner World Series voor de elite.

10. Limone Extreme Skyrace

Waar: Gardameer, Italië

Wanneer: 13 oktober 2018

Nog iets dichter bij huis is deze trailloop in Italië. Bij deze race – die ook deel uitmaakt van de Skyrunner World Series – overbrug je een afstand van 29 km en een hoogte van 2500. Dit event is ook de ‘seizoensfinale’ van de Series, dus wie voor een laatste keer dit seizoen zijn vorm wil testen, trekt daarvoor naar Zuid-Europa.

11: X-Terra Trail Run World Championship

Waar: Hawaii, Verenigde Staten

Wanneer: 2 december, 2018

Dit kampioenschap is voor alle toppers die zich tot de beste trailrunner ter wereld willen kronen. De 21 km-race is de officiële afstand van het WK, maar de 5 en 10 km zijn toegankelijk voor alle niveaus van traillopers. De laatste van het seizoen kan je dus gerust nog meepikken!