De snelle opkomst van slow running

Harder, better, faster, stronger, … Het lijkt alsof je tegenwoordig keer op keer je grenzen moet verleggen, professioneel maar ook op loopschoenen. De reactie op die ratrace? Slow running. Traag lopen heeft alleen maar voordelen. Fysiek en mentaal. En op termijn ga je er zelfs sneller van lopen.
Wat is slow running?

Wie graag een kant-en-klare stempel op ‘slow running’ had geplakt, moeten we teleurstellen. “Traag lopen heeft voor iedere sporter een andere definitie”, maakt Johan Roeykens, sportfysioloog van het UZ Antwerpen meteen duidelijk. “Voor een beginnende loper staat een tempo van 10 km/u gelijk aan een intensieve training, voor geoefende lopers kan een training aan 12-13 km/u dan weer gelijkstaan aan slow running.” Zijn Nederlandse collega Jeroen van der Mark, sportcoach én medisch socioloog, sluit zich daarbij aan. “Slow running is eigenlijk een sexy term voor joggen. Bij joggen hebben veel mensen nog het idee dat ze daar niet veel aan hebben, zo’n Engelse term klinkt gewoon beter. Perfect om een grotere groep aan het sporten te krijgen.”

Hoe bepaal je dan het ideale tempo voor slow running? Het babbeltempo – rustig een praatje doen met je loopmaatje zonder dat je in ademnood komt – is een goed uitgangspunt. Wie met een hartslagmeter gaat lopen, mikt best op een frequentie van 60 tot 70% van zijn of haar maximale hartslag. Hoe bepaal je die? Als je je exacte waarden wil kennen, kan je best langsgaan bij een sportarts of sportlabo voor een test.

“Er zullen mensen zijn die in het begin moeten wandelen of rustig lopen moeten afwisselen met wandelen”, waarschuwt Roeykens. “Maar dat is helemaal geen probleem. Een beperkte intensiteit is net de kernboodschap van slow running. Al doe je in het begin tien minuten over een kilometer.”

(…)

Meer lezen over slow running en de fysieke én mentale voordelen van traag lopen, en hoe je het juist aanpakt? Lees het volledige artikel in RunningBE-magazine. Nu in de winkel of online in de webshop.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?