Dé snack die experts adviseren voor sterkere botten

Je weet wellicht al dat zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, goed zijn voor je botten. Maar zuivel is lang niet dé enige geschikte voedingsbron voor een sterk skelet.

Zuivel is inderdaad een van de beste voedingskeuze om calcium uit te halen – het mineraal bij uitstek dat nodig is om botten te versterken en het risico op osteoporose (botontkalking) en botbreuken te verminderen. Maar zuivel is dus niet de enige manier waarop je dit mineraal kan binnenkrijgen. Zo zijn ook notenpasta’s (ook weleens notenboters genoemd), zoals amandelpasta, rijk aan calcium. Daarnaast bevatten ze ook andere botversterkende voedingsstoffen.

Waarom amandelpasta goed is voor je botten

Noten, zoals amandelen, zijn rijk aan belangrijke nutriënten voor je botten. Amandelpasta heeft dezelfde voordelen, omdat het simpelweg amandelen bevat die verpulverd zijn. Wanneer je de pasta op je boterham smeert of het onder je havermout roert, krijg je dus dezelfde voordelen voor je botten als volledige amandelen. Zo is amandelpasta:

 1. Rijk aan calcium en fosfor

Met 2 eetlepels amandelpasta krijg je al zo’n 110 mg calcium binnen. Dagelijks zou je als volwassene tussen de 1000-1200 mg van dit mineraal moeten opnemen, dus amandelpasta is zeker een interessante voedingskeuze om sneller aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te voldoen.

Die 2 eetlepels leveren je bovendien zo’n 163 mg fosfor op, een mineraal dat ook een belangrijke rol speelt in je botgezondheid. 99% van onze gehele lichaamsvoorraad calcium en 80% van onze lichaamsvoorraad fosfor worden opgeslagen in onze botten.

 1. Rijk aan magnesium

Naast calcium en fosfor krijg je met twee eetlepels amandelpasta ook zo’n 89 mg magnesium binnen, een mineraal dat we vaak tekort hebben. De ADH magnesium bedraagt tussen de 310 en 420 mg voor een gemiddelde volwassene.

Magnesium speelt een cruciale rol bij meer dan 300 lichaamsfuncties. Zo helpt het je lichaam om onder meer vitamine D aan te maken. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium en dus bij het versterken van je botten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat lagere magnesiumniveaus gelinkt worden aan osteoporose.

 1. Rijk aan eiwitten

Je weet wellicht dat eiwitten vitaal zijn voor je spieren, maar je botten hebben er zeker ook baat bij. Het zijn essentiële ‘onderhoudsmaterialen’ van het levende bot en verbeteren ook de opname van calcium. Meer nog: doordat eiwitten de opbouw van je spieren bevorderen, versterken je spieren op hun beurt ook je botten. Sterkere spieren ‘trekken’ namelijk harder aan het bot, wat ze uiteindelijk sterker maakt.

Met zo’n 7 gram eiwitten per 2 eetlepels, mag je amandelpasta zeker beschouwen als een eiwitrijke snack. Interessante tip: het hoge eiwitgehalte maakt amanadelpasta ook een geschikte snack om na je training te nuttigen.

Hoeveel amandelpasta moet je eten om er voordeel uit te halen?

Elke eetlepel amandelpasta die je nuttigt, komt dus met belangrijke mineralen en eiwitten die bijdragen aan een goede botgezondheid. Dat terzijde: ook amandelpasta eet je – net als de meeste voedingsmiddelen – beter met mate.

Noten en notenpasta’s hebben een hoge caloriedichtheid en er te veel van eten kan leiden tot gewichtstoename. Probeer het dus bij twee eetlepels te houden om er de voordelen van te ondervinden, zonder te overdrijven. En probeer er ook eens minder ‘interessante’ voedingsmiddelen mee te vervangen: wissel boter of je standaardchoco eens wat vaker in in voor amandelpasta.

Amandelpasta: voedingswaarde per 2 eetlepels

 • Calorieën: 196
 • Vetten: 17,6 gram
 • Eiwitten: 7 gram
 • Koolhydraten: 6 gram
 • Vezels: 3 gram

 

Tip: kijk naar de ingrediëntenlijst als je amandelpasta koopt. Kies voor een pasta die gemaakt is van 100% amandelen (en eventueel met wat zout). Extra ingrediënten als toegevoegde suiker of gehyrogeneerde (geharde) oliën zijn niet nodig.

5 smakelijke tips om amandelpasta te eten
 • Smeer het op een volkoren toast
 • Doe een eetlepel bij je shake of smoothie na het sporten
 • Dip er stukjes appel of wortel in
 • Roer het doorheen je havermoutpap
 • Vul er een ontpitte dadel mee

 

Tip: merk je dat het laagje olie steeds naar boven komt? Bewaar je pot amandelpasta dan ondersteboven en mix het zachtjes voor gebruik.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.