De schoenen en armstukken van wereldrecordhouder Kipchoge

Eliud Kipchoge verbeterde zondag in Berlijn het wereldrecord op de marathon. Wij geven een beetje meer duiding bij zijn materiaal.

Eliud Kipchoge liep in Berlijn met een update van de Nike Vaporfly Elite rond zijn voeten. Die schoen is lichter en ademt beter dankzij het bovenwerk dat uit één stuk gemaakt is. De consumentenversie, de Nike Zoom Vaporfly 4% Flyknit, is vanaf 1 oktober te koop voor het grote publiek.

Bovenstaand beeld dateert van ruim een jaar geleden, toen Kipchoge in het kader van het Breaking 2-project van Nike probeerde om in kunstmatige omstandigeden de marathon in minder dan 2 uur te lopen. Toen droeg hij – net als zondag – armstukken, of sleeves. De Keniaan koos daarvoor omdat die volgens Nike dankzij hun pasvorm en strakheid zorgen voor warmte in koelere temperaturen. Ze bevorderen ook de bloedcirculatie.  

Kipchoge klokte zondag af in 2u01’39” en liep daarbij een negatieve split. Sommigen dachten dat hij met 61’06” in de eerste 21,1 km wat te snel gestart was, maar dat was niet het geval. De nieuwe wereldrecordhouder liep het tweede deel nog sneller: 60’33”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?