De schoen die elk terrein de baas kan: dit is de HOKA Challenger ATR 6

Loop jij, als 'door-to-trail'-loper, vaak over een mix van ondergronden? Dan zijn all-terrain of hybride loopschoenen een geschenk. Ze combineren het comfort en de souplesse van een 'gewone' loopschoen met de stevigheid en grip van een trailschoen. Ontdek hier meer over de nieuwe trend.
De term ‘hybride’ is vooral gekend uit de autowereld, waar het doelt op type wagens die aangedreven worden volgens een combinatie van verschillende technieken. Ondertussen heeft de term ook zijn intrede gemaakt in de sportwereld. Denk maar aan de hybride fietsen, die de kloof moeten dichten tussen fietsen die ontworpen zijn voor in de bergen en de fietsen gemaakt voor op de weg. Je raadt het allicht, ook bij loopspeciaalzaak runners’ lab – en in de loopwereld an sich – heeft de rage zijn intrede gedaan. 
Gemengd terrein? Klein kunstje voor hybride! 
De hybride of all-terrain loopschoen is dé nieuwe ‘area of interest’ binnen de loopwereld. Deze schoen bestaat uit een mix van eigenschappen van loopschoenen voor op de weg en trailschoenen. Het resultaat is één enkele schoen die op beide parcours of oppervlakken zijn mannetje kan staan. 
Waarom dit interessant is? Misschien ben jij wel een ‘door-to-trail’ loper: iemand die thuis de deur uitstapt en via enkele verharde wegen richting de bospaden, onverharde weggetjes of lastig beloopbaar terrein trekt? Ja, dan is de hybride schoen ideaal voor jou. Dit type all-terrain schoen is erop getraind om jou te laten dartelen over een mix van ondergronden. 
It’s all about balance 
Wat maakt een hybride schoen nu zo bijzonder? De uitdaging is vooral om een schoen te ontwikkelen die genoeg demping geeft, zodat de impact van het lopen op de weg wordt gereduceerd, zonder de voeling en responsiviteit ervan weg te nemen. Dat laatste is namelijk een belangrijke vereiste bij trailschoenen. Bovendien moet er ook een balans zijn tussen de gladde buitenzolen die normaal gebruikt worden voor het vlakke, effen terrein en de zolen die nodig zijn om geen tractie te verliezen op de oneffen paden. Kortom: het comfort en de souplesse van een ‘gewone’ loopschoen moet verweven worden met de stevigheid, grip en eventueel zelfs waterafstotende eigenschappen van een trailschoen. 
HOKA ONE ONE sprong op de kar 
Tal van sportmerken kozen al voor de wisselwerking tussen deze twee type schoenen. Onder meer HOKA ONE ONE sloeg met hun Challenger ATR (All-Terrain Running) de nagel op de kop door de perfecte balans te vinden tussen deze twee werelden. Het merk slaagde erin om één multifunctioneel exemplaar te ontwikkelen dat bijzonder comfortabel is, voldoende demping geeft, een goede grip waarborgt en licht is van gewicht. Bovendien is het mesh bij deze schoen stevig, maar toch goed ademend. Waar de schoen zich vooral mee onderscheidt is de mix van rubberen noppen en de dikkere middenzool. Door de doelgerichte plaatsing van deze noppen blijft het gewicht van de schoen laag. Het foam in de middenzool zorgt samen met de vernauwde hielkap voor meer stabiliteit en voor een goede schokabsorptie. Dit hybride model van HOKA ONE ONE legt je keuzestress dus aan banden. 
Jij als ‘door-to-trail’ type loper hoeft voortaan niet per sé meer te kiezen tussen een schoen voor op de weg of eentje om door de bossen te crossen. Met één paar all-terrain loopschoenen zal je evenveel comfort ervaren zonder het in je portemonnee te merken.
Hybride schoenen combineren dus het beste van twee werelden. Ze leveren zowel op trailpaden als op de weg goed werk, al blinkt het in geen van beide echt uit. Zoek je enkel uitdagende trailpaden op of – omgekeerd – loop je enkel maar op de verharde weg? Dan kan je toch beter kiezen voor een schoen die in één van deze ondergronden gespecialiseerd is.

Verkrijgbaar bij runners’ lab 

De Challenger ATR 6 is net als gelijkaardige ‘all-terrain’ schoenen te verkrijgen bij runners’ lab. Het vinden van een geschikte loopschoen blijft echter heel persoonlijk. Een grondige individuele loopanalyse kan je helpen om de juiste loopschoen te selecteren die bij jouw loopstijl en voetafwikkeling past. Benieuwd? Maak dan zeker een afspraak bij de adviseurs voor een persoonlijke loopanalyse om deze modellen uit te testen of contacteer hen via WhatsApp Live Chat voor online advies (+32 479 05 65 99).

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?