De piste als kunstwerk

Zondagavond keek zowat de hele wereld naar de finale van de 100 meter op de Olympische Spelen. Een dag eerder konden Gentenaars dezelfde afstand lopen op een heuse kunstwerkpiste.

Het werk Le défi van Pascale Martine Tayou is een 100 meter piste, die verwijst naar het wereldrecord van Usain Bolt. De baan ligt achter het nieuwe Gentse gerechtsgebouw en maakt deel uit van TRACK, een kunstenevenement in de openbare en semi-openbare ruimte in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen.

Le Défi van Tayou is een rode gravelbaan die als het ware doodloopt op een muur. De leesbaarheid en het gebruik van het werk zijn helder, de consequenties ervan meerduidig. Le Défi zal door de meeste bewoners niet als kunstwerk worden herkend. Het is een speelse maar meditatieve bespiegeling over de betekenis van sport, het omarmen van een uitdaging en de ontwikkeling van sociale verandering en emancipatie. Tayou heeft daarmee een beeld gemaakt van zowel de olympische heroïek van een wereldrecord als van de kleine hapering van elk individu. 

Ter gelegenheid van de finale van de 100m op de Olympische Spelen kon iedereen een dag op voorhand zijn eigen 100 meter komen lopen op het kunstwerk. Theaterspeler Erik Bassier zette met 14.9 seconden de snelste tijd neer. Er werd ook een ‘prix d’élégance’ uitgereikt aan de loper die op de meest boeiende of mooiste wijze de baan afliep.

Ook de Gentse schepen en waarnemend burgemeester Catharina Segers perste er een sprintje uit. Ze deed dat op hakken, met officiële sjerp en hondje aan de leiband…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?