De nieuwe schoenen van Kalenji

Kalenji heeft zijn wegmodellen Kiprun SD, MD, LD en Comp in een nieuw jasje gestoken. Voor de trailliefhebbers zijn er de nieuwe Kapteren XT4 en Race. Bekijk de foto's!

KIPRUN (WEG)

Bij de wegschoenen komen we de vertrouwde namen tegen. De Kiprun SD (Short Distance, gericht op 10 km), MD (Middle Distance, gericht op 21 km) en LD (Long Distance gericht op marathon) zijn opnieuw ontworpen en met de K-Ring voorzien van een nieuw schokdempingsconcept. Volgens Kalenji biedt de donutvormige ring uit EVA-schuim een 15% hogere schokdemping dan het CS-concept van de 2013-collectie. Geometrie en afmetingen van de ring werden specifiek voor de verschillende afstanden ontworpen. De demping-afzet prestatie wordt daarbovenop nog verbeterd door een nieuw schuim in de tussenzool. De drop (afstand tussen hiel en voorvoet) werd voor alle wegschoenen verlaagd van 12 tot 10 mm om de schokdemping te verbeteren.

De zool van het SD model, dat slechts 275 gram (maat 43) weegt, is uitgerust met het dynamische Up’Bar concept voor een goede afzet. De MD heeft naast een universele ook een pronatieversie en het vrouwenmodel heeft een vrije zone ter hoogte van de grote teen voor een beter comfort. Het LD model is natuurlijk meer toegerust op stabiliteit en heeft Arkstab aan boord, een concept dat veel stevigheid biedt rond de middenvoet. Het toegepast TPU Pebax kunststof zorgt voor een comfortabele voetafwikkeling van hiel op voorvoet.

Voor de competitieve lopers is er de Kiprun Comp. De schoen, die moet leiden tot razendsnelle chrono’s op alle afstanden, krijgt dit jaar een aparte mannen- en vrouwenversie en zal uitkomen in halve maten. De superlichte schoen (205 gram voor maat 43) is ontwikkeld samen met topatleten en kreeg door hun advies een EVA-insert onder de voorvoet voor een betere schokdemping.

KAPTEREN (TRAIL)

Trailrunning wordt steeds populairder en ook Kalenji speelt op die trend in met de Kapteren. Deze schoen richt zich zowel op recreanten die gaan lopen in de natuur op vlakke wegen, als op ervaren traillopers die heuvelachtige wegen en steile paden opzoeken. Nieuw zijn de prestatiemodellen XT4, die zowel in een neutrale als pronatieversie beschikbaar zijn, en de wedstrijdschoen Race.

Om niets aan het toeval over te laten werd de XT4 getest op gevarieerde ondergronden, van de stranden aan de Opaalkust tot de technische, heuvelachtige wegen van Guerlédan, langs de Grande Course des Templiers, de GR20 in Corsica en de terreinen van Réunion. Elfduizend testkilometers in totaal, naast de mechanische labotesten natuurlijk. De Kapteren Race, is beoordeeld door een testpanel op talrijke trailwedstrijden op afstanden van 10 tot 80 km, waaronder het wereldkampioenschap trail 2013.

De XT4 en Race hebben diepe, ver uit elkaar staande noppen die uitsteken voorbij de zool. Grip staat centraal bij beide schoenen, waarvan de XT4 staat voor veelzijdigheid en de Race focust op lichtheid.

Wil je meer nieuwe schoenen van verschillende merken zien? Het maartnummer van running.be magazine maakt je wegwijs met een uitgebreide schoenenspecial!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?