De negatieve split: waarom is het belangrijk & hoe train je erop?

Een negatieve split wordt vaak de ideale wedstrijdstrategie genoemd. Waarom precies en hoe kan je erop trainen?

Wat is een negatieve split?
Een negatieve split betekent dat je het tweede deel van een wedstrijd of training sneller loopt dan het eerste deel. Op een wedstrijd van 10 kilometer leg je de eerste 5 kilometer bijvoorbeeld af in 25’30” en de laatste 5 in 24’30”. In wedstrijden langer dan 800 meter is dit vaak de beproefde tactiek om snelle tijden neer te zetten.

Geduld
Naarmate de race vordert, stijgt de vermoeidheid van een loper. Een logisch gevolg daarvan is dat je trager gaat lopen. Toch is het niet zo onlogisch of moeilijk om een negatieve split te lopen. Ook al ben je opgewarmd, tijdens de race heeft je lichaam een tijdje nodig voor alles gesmeerd loopt en prestatieverhogende hormonen hun piek bereiken. Ook je spieren werken in het begin nog niet op volle kracht. Zeker voor korte wedstrijden is het eigenlijk zeer moeilijk om voor halverwege op je best te zijn. Als je het eerste deel toch sneller loopt, heb je je lichaam geen tijd gegeven om op toerental te komen en heb je je motor in feite al (deels) opgeblazen.

Tip
Intervaltrainingen helpen je om een negatieve split te lopen. Ze dwingen je om sneller te lopen, ook wanneer je – naarmate de training vordert – meer vermoeid raakt. Het is een goed idee om naar de piste te trekken en je intervals (bijvoorbeeld van 1 km) steeds sneller te lopen. Als je 5 sessies afwerkt, loop je de eerste bijvoorbeeld 5 seconden trager dan je wedstrijdtempo. De tweede loop je 3 seconden trager, de derde 1 seconde. De vierde is dan 1 seconde sneller dan je wedstrijdtempo en de laatste 3 seconden sneller.

Richttijd
Om een negatieve split te lopen, heb je een richttijd nodig waarop je je kan baseren. Je kan je baseren op de predictie die je sporthorloge geeft op basis van eerdere trainingen. Een test bij een sportlabo is het meest nauwkeurig, al is ook de 10 km-test vrij efficiënt. Op basis van die tijd kan je via calculators op het internet een schatting van je eindtijd bepalen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?