De motivatie- en sportvoedingstips van Sandra Bekkari

'Nooit meer diëten' mag dan wel haar slogan zijn, 'nooit meer lopen' is onbespreekbaar voor Vlaanderens bekendste tv-kokkin.

Lang voor het grote publiek haar leerde kennen als tv-kok die Vlaanderen gezond leerde koken, had Sandra Bekkari (48) nog een andere passie. Atletiek was haar eerste grote liefde. En zoals dat gaat met eerste liefdes blijven die voor altijd in je hart.

Wij interviewden Bekkari voor het septembernummer van runningBE magazine en vroegen – uiteraard – naar haar voedings- en motivatietips.

Wat is jouw favoriete powerfood voor een lange training en de ideale recovery?
“Voor ik ga lopen, zorg ik ervoor dat ik goede, lichtverteerbare koolhydraten binnenneem. Voor een stratenloop zou ik kiezen voor een quinoasalade of iets met rijst. Normaal eet ik veel groenten, veel vezels, maar die laat ik op zo’n moment links liggen. Na een loopsessie zorg ik voor een ideale verhouding met 2/3de koolhydraten en 1/3de eiwitten voor spierherstel. Vaak is dat skyr of Griekse yoghurt met wat fruit en granola.”

Kan je dé ultieme motivatietip geven waarom mensen zouden moeten starten met lopen?
“Ik heb al verschillende sporten beoefend, maar er is geen enkele sport waar ik zo’n goed gevoel bij krijg als bij lopen. Dat is heel moeilijk te beschrijven. Als je dat zegt tegen iemand die niet loopt, dan kijkt die altijd raar. Je moet dat gevoel ervaren. Ik hoor veel mensen zeggen: ‘Lopen, ik haat dat.’ Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren lopen. Te veel mensen denken dat ze dat niet kunnen. Via een simpel Start 2 Run-schema kan iedereen beginnen. Maar je moet dat tijd geven en rustig opbouwen, je kan dat niet forceren. Eén keer dat je die eerste weken door bent – de moeilijkste periode – begin je er meer en meer van te genieten. Nadien geeft dat zo’n goed gevoel. De douche na het lopen. Zalig! Het zorgt ervoor dat je je sterker voelt. Alles gaat precies beter als je gelopen hebt. Ook je slaap wint erbij. Het brengt rust. Het is een moment dat je je gsm wel moet wegleggen, dat je met niks anders kan bezig zijn. Dat is zorg dragen voor jezelf.”

Zeg dat coach Sandra het gezegd heeft!
“Ik ga niemand pushen. Het belangrijkste is dat mensen bewegen. Dat ze iets doen dat ze graag doen, wat haalbaar is en waar ze een gewoonte van kunnen maken. Dat het niet iets is van ‘ik moet dat nu doen’. Nee, zoek iets waar je zin in hebt. Als je alleen maar loopt omdat je wil vermageren, dat is geen goede motivatie. Dat houd je niet vol. Loop je echt niet graag, loop dan niet en zoek iets anders. Als je maar beweegt. Voeding is een medicijn, maar beweging is een topgeneesmiddel.”

Het hele interview met Sandra Bekkari lees je nu in het septembernummer van RunningBE magazine. Trek een sprintje naar het dichtstbijzijnde verkooppunt of bestel runningBE online. Het hele interview kan je hier ook digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?