De man die maar blijft lopen

48 jaar lang al gaat Ron Hill elke dag een eindje lopen. Sinds 20 december 1964 zette de 74-jarige Brit liefst 250.000 kilometer op de teller, ofwel zes keer de wereld rond.

Op 20 december 1964 begon Hill aan zijn merkwaardige reeks. The Beatles stonden toen op één in de hitlijsten met I Feel Fine en de volgende dag zou de Engelse House of Commons de doodstraf afschaffen. De Brit zou blijven lopen, elke dag opnieuw minstens één mijl.

Hill was toen 24 en had twee maanden eerder deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio, waar hij 19de werd op de marathon. Later zou hij nog tweemaal van de partij zijn op de Spelen en ook nog marathonkampioen van Europa en de Commonwealth worden.

Sinds 20 december 1964 houdt Hill al zijn loopactiviteiten nauwkeurig bij in zijn agenda. Hij loopt nu al meer dan 17.500 dagen na elkaar, goed voor meer dan 250.00 kilometer. Dat is zes keer de wereld rond en meer dan halfweg de afstand van de aarde naar de maan.

Je zou Hill kunnen vergelijken met Forrest Gump, maar het karakter neergezet door Tom Hanks stopte uiteindelijk wél met lopen. Opgeven staat niet in Hills woordenboek, hij bleef zelfs in loodzware omstandigheden de loopschoenen aanbinden.

In 1993 brak Hill zijn borstbeen bij een auto-ongeluk. “Gelukkig had ik die morgen al gelopen en was ik ’s anderendaags voldoende hersteld om er weer een mijl bij te doen”, zegt hij in The Independent. “Dat had me zuur kunnen opbreken, besef ik nu, maar gelukkig waren mijn benen niet gebroken.”

Later datzelfde jaar moest Hill een eeltknobbel onder zijn grote teen operatief laten verwijderen. “Ik heb toen een tijdje met een gips in een speciaal gemaakte schoen rondgelopen. En in 2011 ben ik op korte tijd twee keer gevallen in de sneeuw. Het heeft er bij momenten slecht uitgezien, maar ik ben altijd blijven volhouden.”

Hoe lang denkt Hill nog te blijven lopen? “Een tijdje terug vroeg iemand me of ik niet beter zou stoppen als ik mijn 50-jarig jubileum haal, maar waarom zou ik? Het houdt me fit en gezond. Ik zie geen enkele reden om ermee te stoppen!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.