De loper in Sep Vanmarcke

Sep Vanmarcke is één van de beste klassieke wielrenners ter wereld. Toch kan hij meer dan wielrennen alleen. Ook in het lopen kan hij aardig uit de voeten. De 25-jarige renner van LottoNL-Jumbo droomt zelfs van de Ironman.

wielrenners die ook aan hardlopen doen zijn op één hand te tellen. Sep Vanmarcke maakt er echter deel van uit. Sterker nog, hij zal zondag 21/12 deelnemen aan de Kerstcorrida in het West-Vlaamse Deerlijk. ” Een Beetje ‘old style’, ik weet het. Maar ik doe het gewoon graag. Het is eens iets anders dan altijd maar fietsen, fietsen, fietsen”,  aldus de topwielrenner in Het Laatste Nieuws.

De meeste wielrenners mogen zelfs niet aan lopen doen omwille van blessures.  Ook Vanmarcke had zo zijn twijfels, dus ging hij ten rade bij zijn Belkin-hoofdtrainer Louis Delahaije, ex-triatlonbondscoach in Nederland en Duitsland. “Ik zou het elke wielrenner afraden”, klonk het. “Maar jou niet. Omdat je lichaam er tegen bestand is. Je spieren en gewrichten kunnen het aan.”

Het lopen zit Vanmarcke al lang in het bloed. “Vroeger deed ik mee aan de schoolcrossen en was ik telkens goed voor een 5de of 6de plaats. In 2013 liet de kopman van LottoNl-Jumbo, het voormalige Belkin, een scherpe tijd van 17’03” op de 5km noteren en werd hij 21ste. Ook dit jaar kiest Vanmarcke voor de 5km en niet een langere afstand. “Ik train niet zó vaak. Eén keer per week, aangevuld met wat skeeleren of zwemmen. Maar áls ik loop, dan wel een uur tot 75 minuten lang. Aan een rustig tempo, op duurhartslag. Met een gemiddelde snelheid van 13 km/u wéét ik dus dat ik die langere afstanden aankan. Ik kan dus de 10 of 15 aan. Alleen, de topsporter in mij wil scoren. Zo hoog mogelijk. Dat kan ik alleen op de vijf kilometer. Dáár kan ik volle bak naar 17.03 stomen, zoals vorig jaar. Een chrono die ik absoluut wil verbeteren.”

“IK DROOM VAN DE IRONMAN”

De West-Vlaming fietst, loopt en zwemt dus. Is een deelname een triatlon dan een utopie? “Na mijn carrière sowieso. Een marathon staat zeker op mijn verlanglijst. Maar dé ultieme uitdaging is de Ironman. Ooit trek ik naar Hawaï.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?