De last-minute tips voor de 20 km

In ons maartnummer gaven we samen met coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab 20 tips voor de 20 km door Brussel. De goede raad ivm de voorbereiding gaven we je al eerder, bekijk nu ook de overige tips!

Speel op zeker
Heb je nieuwe schoenen of wil je eindelijk het effect van die nieuwe cafeïnegel eens testen? Niet doen, of toch niet op 31 mei! De 20 km door Brussel is niet de plaats om te experimenteren. Daarvoor dienen trainingen. Loop de wedstrijd met materiaal dat je kent en vertrouwt.

Hydrateren kun je leren
We kunnen het niet genoeg herhalen en het staat ook in koeien van letters op de website: drink! De vochtbalans is voor een loper ontzettend belangrijk. “Niet alleen tijdens, maar ook in de dagen voor de wedstrijd moet een loper goed drinken”, zegt Paul Van den Bosch. “Veel lopers staan al gedehydrateerd aan de start. Wie veel zweet en niet drinkt, zal dat voelen. 2 % lichaamsverlies kan 20 tot 30 % prestatieverlies betekenen. Wie meedoet aan de 20 km loopt in de dagen voor de wedstrijd het best altijd met een fles water rond. Hoe zie je of je goed gehydrateerd bent? Simpel, je urine moet zo doorschijnend mogelijk zijn.”

Goed geschoeid is half gewonnen
Paul Van Den Bosch: “De 20 km door Brussel begin je beter niet met nieuwe loopschoenen. Je schoenen moeten ingelopen zijn. Start ook niet met een lichte wedstrijdschoen. Dat soort schoenen is voor de topatleten die vooraan lopen. Brussel vraagt om een stevige schoen met veel demping.”

Plan realistisch
Onder de twee uur, onder anderhalf uur, of nog sneller. De 20 km is bij uitstek een wedstrijd om te pronken met je tijd. Hopen en wensen mag, maar wees realistisch in je doelstelling. Heb je op een vlak parcours nog nooit 20 kilometer in 90 minuten gelopen, dan doe je dat in het heuvelachtige Brussel met 39.999 collega’s om je heen ook niet.

Weet waar je loopt
We raden je af om in volle spits in het midden van de Wetstraat bij wijze van parcoursverkenning je loopschoenen aan te trekken. Maar Brussel is een stad apart. Je loopt over kasseien en tramsporen, tunnels in en tunnels uit. Je passeert parken en paleizen. Bekijk dus op voorhand het parcours op de officiële website.

Plan je dag
Brussel met de auto is niet altijd een pretje. Zeker niet op een dag waarop veel straten zijn afgesloten voor de wedstrijd. Parkeer aan de rand van de stad en zet je reis verder met het openbaar vervoer. Er zijn grote parkeerterreinen in Kraainem (E40), Delta (E411) en Diamant (E40). De vervoersmaatschappij MIVB zet extra metro’s in. Afstappen doe je aan halte Merode. Een retourticket van de MIVB kost 4 euro.

Soigneer je achterban
We presteren beter, als er iemand toekijkt. Zeker als we die iemand kennen. Het Jubelpark ontvangt op 31 mei 40.000 lopers met hun vrienden en familie. Maak goeie afspraken met je supporters. Hoe herkennen jullie elkaar? Waar moeten ze staan met het spandoek? Heb je extra bevoorrading nodig? Waar zien jullie elkaar na de wedstrijd?

Weet wat je eet
De dag van de wedstrijd eet je het best geen vezels. Die stimuleren de darmwerking. Dus als je een ongewenste pitsstop in het Warandepark wilt vermijden: geen muesli of bruin brood! Kies voor wit brood en cornflakes. Je eet beter ook geen eieren, yoghurt of kaas. Eiwitten en vetten geven geen energie. Kies voor suikers.

Verdeel en heers
Deze tip is vaak de moeilijkste, maar we blijven erop hameren. Een wedstrijd, zeker zo’n lange als de 20 km door Brussel, moet je opbouwen. Paul van den Bosch: “Er nemen veel mensen deel die niet gewoon zijn om in een grote groep te lopen. Je vergaloppeert je snel. Iedereen moet bewust bezig zijn met zijn tempo. Ga dus zeker niet boven je niveau lopen, want dat bekoop je op het einde. De bedoeling moet zijn om een negatieve split te lopen: met een snellere tweede wedstrijdhelft. Dan heb je de race goed ingedeeld.”

Blijf hangen
De wedstrijd start om 10u ’s morgens. Met wat geluk ben je ’s middags aangekomen. Blijf vooral hangen in Brussel. De terrasjes rond het Jubelpark lonken en de musea, zoals Autoworld, het Legermuseum of het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis liggen op wandelafstand. Meer nog: sommige hotels bieden speciale deals met een late check out en douchemogelijkheid na de wedstrijd. Maak er dus gerust een weekendje Brussel van, zo geniet je partner mee van je hobby!

Schrijf je in voor de DH Brussels Urban Trail
Brussel is een fan-tas-tische stad om door te lopen! Maak je borst dan ook al meteen nat voor je volgende loopavontuur in de hoofdstad: de DH Brussels Urban Trail. Brussel krijgt zijn langverwachte Urban Trail op zondag 4 juli. De plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap (link zie onder)!

Dit artikel was te lezen in het maartnummer van running.be magazine. Bestel deze editie hier online na!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?