De laatste tips voor HBvL Dwars door Hasselt

Nog drie nachtjes slapen en het is weer tijd voor HBvL Dwars door Hasselt. Wat doe je best nog tijdens die laatste dagen? HBvL geeft raad in zijn donderdagkrant!

Hoe bereid je je in de laatste dagen voor de wedstrijd optimaal voor? Nog een keer diep gaan of ons massaal op de pasta storten? Het Belang van Limburg vroeg met Jos Maes, Krijn Van Koolwijk, Rik Ceulemans, Marleen Renders en Jeroen Hendrikx vijf oud-winnaars om raad. Alle tips vind je in de donderdagkrant, hierbij alvast een korte bloemlezing.

Welke trainingen las ik nog in?
“Donderdag stond bij mij meestal nog een zware training op het programma”, herinnert Marleen Renders zich. “Een stevige duurloop. De overige dagen deed ik het zeer rustig aan.” Jeroen Hendrikx, de winnaar van vorig jaar, last geen rustdag in. “Rust roest. Donderdag organiseer ik meestal nog een ‘feelgoodtraining’. Voor mij is dat een stevige tempotraining. De benen voelen goed aan, het ‘kopje’ zit goed. Het zelfvertrouwen stijgt met de kilometer. De overige dagen houd ik zeer rustige, ontspannen trainingstochtjes van ongeveer een half uur tot veertig minuten.”

Wat doe ik zeker niet meer?
Uit de monden van de oud-winnaars klinkt maar één advies. “Niet meer diep gaan. Niet in het rood lopen en mijd verzuring.” “De week voor een belangrijke wedstrijd ben je met afbouwen bezig en niet met opbouwen”, is Jos Maes duidelijk. “Wie beweert dat hij die week nog stevig heeft getraind in functie van die wedstrijd, is een idioot. Die trainingsimpact heeft totaal geen nut meer.”

Wat doe ik als opwarming?
“Op een belangrijke wedstrijd probeerde ik de eerste en de laatste kilometers te verkennen”, vertelt Rik Ceulemans. “Het parcours voelt toch anders aan als er dranghekken of strobalen staan. En voor de rest liep ik wat los en plaatste ik nog enkele versnellingen.”

Wat eet en drink ik tijdens die laatste dagen?
De oud-winnaars houden ongeveer hetzelfde voedingsstramien aan waarin pasta, liefst zonder saus, bovenaan prijkt en geven ook nog volgend advies. “Voor een belangrijke wedstrijd moet je niet beginnen te experimenteren met drank en voedsel.” Krijn Van Koolwijk houdt er met vanillemilkshake een wel heel bijzondere ‘guilty pleasure’ op na. En Rik Ceulemans, die niet aan de start kan komen zonder eerst een sandwich met choco gegeten te hebben, durfde daags tevoren wel eens een McDonalds binnen te stappen of een stevige pizza te eten.

11.000 LOPERS VERWACHT

Ruim 9.500 lopers van alle leeftijden schreven zich reeds vooraf in voor de 32ste editie van HBvL Dwars door Hasselt. Zondag worden opnieuw meer dan 11.000 lopers aan de start verwacht. Daarmee is deze Limburgse loop de op drie na grootste van het land. Wat opvalt is dat de scholen massaal deelnemen en dat er een programma is met voor elk wat wils: Chiquita Kids Run 1 km, 3 km, Run 5 km, 10 km, 15 km en de Handbikerace 15 km

De 15 km kan rekenen op een sterk deelnemersveld. Topfavoriet bij de mannen is Nick Van Peborgh, winnaar van de DVV Antwerp 10 Miles. Met titelverdediger Jeroen Hendrikx, die opnieuw gebrand is op een topprestatie in eigen provincie, krijgt hij een tegenstander van formaat. Bij de vrouwen verwachten we een open strijd tussen de West-Vlaamse Gwendolyn De Deyne en de Limburgse dames Karen Van Proeyen en Hilde Kippers.

Langsheen het parcours en op het Kolonel Dusartplein is er opnieuw heel wat animatie voorzien, wat voor de nodige sfeer en ambiance zal zorgen. Onderweg kunnen de deelnemers en toeschouwers elke kilometer (!) genieten van muziek: DJ?s, jazz muzikanten, doedelzakspelers, coverbands,… Kinderen kunnen terecht in het kids dorp, en in het Running Village kan je spieren laten masseren en gezellig nakaarten.

Wie zich nog niet heeft ingeschreven voor een van de zes wedstrijden van HBvL Dwars door Hasselt, kan daarvoor nog tot en met vrijdag terecht in de Primowinkels van Kuringen, Hasselt en Sint-Truiden. Je krijgt dan je borstnummer onmiddellijk mee. Ook zondag kan je je vanaf 11 uur ter plekke nog inschrijven in Sporthal KA2, vlakbij het Kolonel Dusartplein.

Programma HBvl Dwars door Hasselt

11.00: start inschrijvingen
13.00: Chiquita Kids Run 1 km (4 – 12 jaar)
13.30: Jogging 3 km
14.00: Run 5 K (M+V)
14.30: Run Hasselt 10 km
15.30: Handbikerace 15 km “Memorial Fernand De Bolle”
15.30: HBvL Dwars door Hasselt 15 km

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?