De KOM’s van Strava: ook populair bij lopers

De Vlaamse voorjaarskoersen komen eraan en dus strijden veel wielertoeristen om de vele KOM's in de Vlaamse Ardennen. Maar ook lopers laten zich niet onbetuigd.

Strava is een gratis mobiele app waarmee sporters hun trainingen registreren. Het is een interessante tool om je prestaties te analyseren, maar ook om ze met die van anderen te vergelijken. Zo kan iedereen een segment aanmaken. Van iedere Strava-gebruiker die voorbij het begin- en eindpunt van dit segment komt, zet de app de beste tijd in een klassement. Fraude is niet mogelijk, tenzij je in een auto of op een motorfiets springt. Een segment kan een willekeurig rondje zijn, maar meestal gaat het om hindernissen, zoals een helling. De vrouw en de man die op een bepaald segment de beste tijd hebben, krijgen van Strava niet toevallig de virtuele titel ‘Queen of the Mountain’ (QOM) of ‘King of the Mountain’ (KOM).

De app is vooral populair in de wielerwereld. Zo registreerde Strava op de Paterberg al bijna 50.000 fietsers. Het aantal Strava-lopers op de gevreesde kasseihelling van 400 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent blijft voorlopig beperkt tot enkele honderden. De KOM op de Paterberg is Hans Omey, vijfvoudig Belgisch kampioen op de 800 meter indoor. Voor de liefhebbers die hun kans willen wagen: Hans ontwikkelde op de bonkige kasseihelling een gemiddelde snelheid van 17,3 km/u.

In ons maartnummer (nu in de winkel) lees je het volledige artikel. Je leest het hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?