De invloed van je dagelijks schoeisel op je loopprestaties

Over de juiste loopschoenen las je hier al meerdere artikels. 'Maar ook je dagelijkse schoeisel heeft een impact op je loopstijl', zegt podoloog Ulrike Serry van de Gentse Praktijk in Beweging.

Bouwt een loper die veel aandacht schenkt aan zijn dagelijkse schoenen, een voorsprong uit op training? Podoloog Ulrike Serry: “Of je er echt beter of sneller door gaat lopen, weet ik niet. Maar iemand die altijd stevige schoenen draagt, heeft wel minder kans op voetklachten en blessures dan iemand die de hele dag op hakken of All Stars loopt. Er is dus zeker een onrechtstreeks verband met je loopprestaties. Een goede schoen is de basis van alles.”

Sterker nog, voor een loper kunnen de gevolgen van onaangepast schoeisel groot zijn. De krachten die tijdens een looptocht op je lichaam inwerken, liggen tot vijf keer hoger dan bij normaal stappen. Ulrike: “Als je tijdens een wandeling al voetklachten hebt door slechte schoenen, wordt de impact terwijl je loopt nog vijf keer erger.”

Welke schoenen draag je dan het best? Ulrike legt nog veel meer hierover uit in ons magazine. Je kan het artikel hier digitaal raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?