De gezondheidsvoordelen van kimchi

Kimchi is trending. Wat zijn de voordelen van deze Koreaanse speciliteit en hoe maak je het eenvoudig zelf?

U.S. Health Magazine benoemde kimchi tot één van de gezondste gerechten ter wereld. De gezondheidsvoordelen van kimchi zijn dan ook talrijk. Kimchi, één van de bekendste nationale gerechten van Korea, wordt gemaakt door het fermenteren van Chinese kool en is daardoor rijk aan probiotica. Deze goede bacteriën dragen bij aan een goede (darm)gezondheid, versterken je weerstand en bestrijden ontstekingen. Ook zou kimchi een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en zou het mogelijks helpen bij gewichtsverlies. Meer voordelen? Het zit boordevol vitamines, vezels en antioxidanten.

Je kan kimchi als bijgerecht bij verschillende gerechten serveren of als extra smaakmaker toevoegen aan soepen, stoofschotels of salades.

Zo maak je kimchi

Ingrediënten (voor 1 bokaal):

– 1 Chinese kool

– 1 liter water

– 100 g (zee)zout

– 5 tenen knoflook

– 5 cm verse gember

– 50 ml appelciderazijn

– 3 el vissaus

– 2 el kristalsuiker

– 2 chilipepers

– Optioneel: groenten als wortel, rammenas in julienne gesneden

 

Bereidingswijze

– Snijd de kool in de lengte in 8 stukken, verwijder de kern en leg de stukken in een grote kom.

– Breng het water aan de kook en voeg het zout toe. Laat het gedurende 1 minuut koken tot het zout volledig is opgelost.

– Giet het water over de kool en laat 1 tot 2 uur staan. Zorg ervoor dat de kool volledig onder staat en leg er eventueel een zwaar gewicht op.

– Giet het water af en spoel de kool zo’n 3 keer onder koud water. Laat goed uitlekken.

– Maak nu het specerijenmengsel en mix daarvoor de knoflook, gember, azijn, chilipepers en de vissaus in een blender of pureer met een staafmixer tot je een glas mengsel verkrijgt. Voeg eventueel de overige groenten toe.

– Zorg ervoor dat het meeste water van de kool verwijderd is en meng het specerijenmengsel met de koolbladeren tot alle kool bedekt is.

– Vul de glazen bokaal en druk goed aan. Laat het mengsel gedurende 1 à 5 dagen op kamertemperatuur marineren. Zorg ervoor dat de kool steeds bedekt is en druk opnieuw aan indien nodig. Na 1 à 2 weken fermenteren, smaakt kimchi het best.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?