De geboren renner

De leden van de Mexicaanse Tarahumara-stam hebben de reputatie de beste lopers ter wereld te zijn. De Amerikaanse journalist en amateurloper Christopher McDougall ging op zoek naar hun geheim.

Scherp en met een extreem observatievermogen vertelt Christopher McDougall in zijn boek ‘De geboren renner’ het verhaal van de Tarahumara-stam. Hij staat stil bij het vermogen van hardlopers en bij de vraag welke elementen iemand tot een goede hardloper maken. Hij reist naar de laboratoria van onder meer Harvard en Nike en komt vele interessante, vreemde en sportieve mensen tegen.

Maar centraal staan dus de Tarahumara indianen, ook wel ‘het rennende volk’ genoemd. De schrijver gaat met gids hun gebied binnen om het raadsel over het lopen te achterhalen. Vanaf dat moment begint een aaneenschakeling van gebeurtenissen die de auteur overtuigend vervlecht met verhalen over lange afstandlopers als de beroemde eenvoudige Tsjech en veelvuldig Olympisch medaillewinnaar Emile Zapotek, die in zijn eentje heel dicht bij ‘het geheim’ kwam.

Ook een kleine groep van de beste ultralopers ter wereld bezoekt de Tarahumara om achter het geheim van deze mysterieuze stam te komen. Daarbij gaan ze een 50 mijlswedstrijd met ze aan. Terwijl de ultralopers hun laatste stretchoefeningen doen en hun runnersmateriaal controleren, staan de indianen nog wat maïsbier te drinken en wat tabak van eigen kweek te roken.

Zeventien uur later komen de Tarahumara keuvelend met fitte gezichten aan, een uur later gevolgd door de op dat moment uitgewoonde absolute nummer één van het ultralopen…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?