‘De AG Antwerp 10 Miles lopen, bewees dat ik er weer bovenop kwam’

Filip Luypaert (rechts op de foto) voert het Stop Darmkanker-loopteam aan tijdens de AG Antwerp 10 Miles. Filip is een 'stadium 4-survivor' van darmkanker en praatte met ons onder andere over zijn herstel, en welke rol lopen daarin speelde.

“Na de zoveelste doktersconsultatie stopte ik aan een kapelletje om met mijn vader te spreken. Die overleed toen ik nog geen twee jaar was. Ik vroeg hem of hij er mee voor kon zorgen dat ik mijn zoon zou zien opgroeien. Rationeel is het allemaal niet, maar ik wist: mij krijgen ze niet klein. In 2012 en 2013 liep ik als gezonde mens de AG Antwerp 10 Miles. Het werd mijn uitdaging om die als darmkankerpatiënt opnieuw te lopen. Dat zou voor mij bewijzen dat ik er weer bovenop kwam.

Ik maakte een eigen T-shirt: ’30 maanden, 20 vrienden, 10 miles, 1 doel’, en het logo van Stop Darmkanker. In 2016, ongeveer 30 maanden na de allereerste diagnose en enkele maanden nadat ik nog eens veertien dagen in het ziekenhuis had gelegen ? liep ik de 10 Miles met 25 vrienden. Met een speciale vriend liep ik over de finish: mijn zoon Tim. Dat was een behoorlijk emotionele gebeurtenis. Hij was nog maar twee keer mee gaan lopen ? 9 en 11 kilometer ? en zag die 10 Miles absoluut niet zitten. Veel te ver, veel te vermoeiend. (lacht) Ach, die leeftijd, weet je wel. Toch deden we dat samen. Heavy.”

Het volledige interview met Filip lees je in ons maartnummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?