Helemaal nieuw is het niet, een horloge dat je hartslag meet zonder borstband. Mio ging met de Alpha eerder dit jaar al met de primeur lopen. Maar waar de Alpha buiten je hartslag enkel ook de tijd registreert, heeft de miCoach Smart Run van adidas alle mogelijke functionaliteiten voor een loper in huis. Het is de combinatie van de hartslagmeting, GPS, muziek én realtime coaching in één toestel die het hem doet. Voor zoveel lekkers betaal je natuurlijk wel een prijs, namelijk 399 euro.
1.45″ TOUCHSCREEN
Als je het horloge voor het eerst uit de verpakking haalt, zal het je verbazen dat het toestel niet groter is. Ondanks het feit dat er zoveel technologie in zit verwerkt, is het horloge zeker niet te dik of te zwaar. De Smart Run zit goed rond je pols en sluit lekker aan. Voor een goede hartslagverwerking moet je hem net onder de pols dragen.
Het horloge heeft een mooi 1.45″ kleuren touchscreen waarop je je swipekunsten los kan laten. Het feit dat er voor de rest maar één knop is, maakt het toestel eenvoudig te bedienen. De Smart Run is makkelijk op te laden via USB en dat zal je ook geregeld moeten doen. Het nadeel van de vele mogelijkheden (bluetooth, wifi, kleurenscherm, interne hartslagregistratie, …) is dan ook dat de batterij regelmatig bijgetankt moet worden.
VIER MENU’S
Vooraleer je aan de slag gaat, moet je het toestel nog instellen, maar dat verloopt allemaal vlot. Wel jammer dat er (nog?) geen Nederlandstalig menu beschikbaar is. Je kan meteen een Wifi-netwerk instellen en je miCoach-account koppelen. Typen doe je door te swipen en dat is toch wel een hele klus. Via Bluetooth kan je ook je hoofdtelefoon en andere toestellen connecteren.
Het horloge bestaat uit vier hoofdmenu’s: klok, miCoach (training), muziek en instellingen. Je bent vast zo weg met de navigeermethode: je scrolt van links naar rechts om van menu te wisselen, naar beneden om verder te gaan in een bepaald menu en naar links om terug te gaan. Om iets te selecteren druk je gewoon op het scherm.
1. Klok
In het klokmenu kan je het uur raadplegen, of een stopwatch of timer instellen.
2. miCoach
Bij ‘Custom Workout’ kan je een vrije training uitvoering, dus zonder coaching of trainingsschema. Het is ook mogelijk om zelf een vrije intervaltraining aan te maken.
Bij ‘Your Plans’ kan je cardio-, kracht of flexibiliteitstrainingen uitvoeren die deel uitmaken van een schema, dat je eerst moet aanmaken op miCoach.com. Bij cardio zijn tientallen schema’s beschikbaar voor de meest uiteenlopende doelen: start to run, trainen naar een bepaalde wedstrijd op een bepaalde datum, gewicht verliezen, enzovoort. Om je individuele hartslagzones te identificeren kan je best eerst een Assessment Workout doen.
Bij ‘Strength & Flex’ kan je kracht- en lenigheidstrainingen uitvoeren. Je horloge toont je nauwgezet wat je allemaal precies moet doen met filmpjes van de oefeningen en info over het aantal herhalingen en de duur.
Bij ‘Extra’s’ kan je een fitheidstest (deze is momenteel wel nog niet beschikbaar) of een Single Workout doen. Dat is een aparte training die je kan aanmaken op miCoach.com.
Bij ‘Track’ kan je je trainingsgeschiedenis en alle mogelijke statistieken raadplegen. Dat kan per training, dag, week, maand of jaar, maar ook levenslang.
3. Muziek
Om naar je favoriete muziek te luisteren tijdens het lopen, is het niet meer nodig om een aparte mp3-speler mee te sleuren. Er is er gewoon eentje ingebouwd in de Smart Run! Je favoriete nummers kopieer je makkelijk via USB vanop je harde schijf naar het toestel. Tijdens het lopen komen er geen kabeltjes meer aan te pas, want via Bluetooth luister je gewoon draadloos. Dat betekent wel dat je je gewone oortjes niet meer kan gebruiken en moet overschakelen op een hoofdtelefoon. Bij onze test kregen we een prima Monster iSport Freedom ter beschikking, maar standaard zit er geen hoofdtelefoon bij de Smart Run inbegrepen.
4. Instellingen
In dit laatste menu kan je de instellingen van alles en nog wat aanpassen. Moet de muziek wat stiller als je audio feedback krijgt of wil je je trainingsgegevens anders gerangschikt zien op je scherm? Dit en nog veel meer regel je hier!
LOPEN MAAR!
Genoeg theorie, over naar de praktijk: loopschoenen aanbinden en naar buiten! Nadat je een training (vrij of onderdeel van je trainingsschema) hebt geslecteerd is het wachten op de hartslagmeter en GPS voor je kan starten. De hartslagmeter op basis van optische technologie werkt prima, ook al zit hij niet om de borst maar om je pols. We deden de test samen met twee andere hartslagmeters en de waarden kwamen zo goed als overeen. Op de GPS is het bij de eerste trainingssessies even wachten, maar het signaal wordt sneller en sneller opgepikt naarmate je meer aan de slag gaat met het toestel.
Eens je begint te lopen, kan je feedback over je prestatie zien op het scherm, horen via de hoofdtelefoon en voelen via de trilfunctie.
Zien
Je kan je scherm zo personaliseren dat de belangrijkste statistieken in beeld komen: hartslag, tempo, tijd, afstand, rondetijd en verbruikte calorieën. Op een balkje kan je ook makkelijk volgen hoever je procentueel gevorderd bent in je training. Als je een intervaltraining doet, wordt er aan de hand van kleurenzones (blauw, groen, geel en rood) aangegeven tegen welke intensiteit je moet lopen.
Horen
Het audiogedeelte is een belangrijke troef van dit horloge. Enerzijds is er je favoriete muziek die je kan afspelen, anderzijds zijn er de miCoach voices. Andy Murray, Jessica Ennis en andere adidas-sterren geven je tijdens je training meteen feedback. Zo krijg je bijvoorbeeld om de kilometer een update van je tijd, afstand en caloriëenverbruik. Ook als je in een te lage of hoge hartslagzone loopt, krijg je dat te horen. Tussen je favoriete muziek door mag je ook af en toe een aanmoediging verwachten, cool!
Voelen
Wie niet horen (of zien) wil, moet maar voelen, en dus heeft de Smart Run ook een trilfunctie. Je horloge zal bijvoorbeeld beginnen bibberen als er een nieuwe intervalzone aankomt of als je een ronde hebt afgelegd. Die rondes kan je trouwens handmatig instellen of bijvoorbeeld automatisch om de kilometer vastleggen.
Als je training erop zit, vertelt je coach je hoe je het gedaan hebt en krijg je een overzicht van alle mogelijke statistieken op je scherm. Om alles uitgebreid te analyseren kan je terecht op het online miCoach-webplatform. Zodra je met je horloge Wifi-verbinding hebt, worden de gegevens van je laatste training(en) automatisch overgezet. Ook hier geen gedoe met kabeltjes dus.
CONCLUSIE
Met de adidas miCoach Smart Run heb je alles in één horloge: gps, hartslagmeting, muziek en real-timecoaching. Dus geen borstband meer, of een aparte mp3-speler. En dankzij bluetooth kan je je oortjes vervangen door een draadloze hoofdtelefoon. De mogelijkheden met dit toestel lijken wel eindeloos, wat ons betreft het ideale toestel voor de ambitieuze loper! Vraag is alleen of een recreatieve loper zoveel geld wil neertellen voor een horloge, waarvan hij misschien niet alle functies zal benutten?
Niet onbelangrijk voor wie geïnteresseerd is in dit horloge: het toestel is enkel online te verkrijgen op adidas.be. Jammer voor wie het eens van dichtbij gezien wil hebben vooraleer over te gaan tot een aankoop.