De 5 troeven van Wings for Life

Op zondag 8 mei weerklinkt wereldwijd het startschot voor de derde editie van de Wings for Life World Run. Wouter Decock, in 2014 de eerste Belgische winnaar, en de Ieperse schepen Dominique Dehaene zetten voor ons de vijf troeven van dit evenement op een rij.

1. Je loopt voor het goede doel

Lopen voor wie dat niet (meer) kan. Met de organisatie van de Wings for Life World Run willen de initiatiefnemers zo veel mogelijk geld inzamelen voor het onderzoek naar dwarslaesie. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan die aandoening die meestal het resultaat van een ongeval is. Bij dwarslaesie veroorzaakt een onderbreking van de zenuwbanen – die door het ruggenmerg lopen – een verlamming van de onderste en soms ook van de bovenste ledematen. Niet toevallig is ex-triatleet Marc Herremans de Belgische ambassadeur van deze wedstrijd. Hij kwam vijftien jaar geleden zwaar ten val op training, met dwarslaesie tot gevolg. Sindsdien zit Herremans in een rolstoel, maar dankzij een gezonde dosis optimisme bleef hij niet bij de pakken zitten. Net dat is de boodschap van de Wings for Life World Run. “Ik leef voor het heden en de toekomst”, zegt de man die eind vorig jaar voor de tweede keer papa werd.

Wouter Decock heeft altijd al veel bewondering voor Herremans gehad: “Op alle vlakken is hij een grote meneer. En door deel te nemen aan de Wings for Life World Run, dragen we ons steentje bij aan het goede doel, want het inschrijvingsgeld gaat naar wetenschappelijk onderzoek. En misschien kunnen we op termijn het leven van de mensen met dwarslaesie zelfs positief veranderen.”

Ook voor Dominique Dehaene is het goede doel een belangrijke reden om deel te nemen. Als vader van een autistisch kind steunt hij ook de Blue Run 4Autism: “Het is leuk als valide en mindervalide mensen elkaar helpen. En dat geldt in beide richtingen. Ik was twee jaar geleden met een vriend tijdens Wings for Life na ruim 43 kilometer gestrand in Dikkebus. We hadden eigenlijk geen zin om te wachten op de bus die ons zou terugbrengen naar Ieper. Plots dook een buurtbewoonster op die voorstelde om ons naar de Grote Markt te voeren. Zelf leed ze ook aan een ruggenmergletsel, maar in haar aangepaste bestelwagen bracht ze ons toch terug.”

Elk jaar opnieuw staan heel wat BV’s aan de start in Ieper om het goede doel te steunen. Denk aan Peter Van de Veire en Joke van de Velde. Maar het meeste applaus ging vorig jaar zonder twijfel naar Marieke Vervoort. In haar rolstoel verbaasde ze iedereen door – ondanks de gietende regen – 17,89 kilometer af te leggen. Ze had nochtans verwacht dat de catcher car haar al na 7 kilometer zou inhalen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?