De 10 Miles op doktersadvies?

Het Steunpunt Beleidsrelevant Onderzoek Sport heeft een origineel voorstel om sportparticipatie te bevorderen. "Laat dokters hun patiënten een doelstelling geven: bijvoorbeeld de DVV Antwerp 10 Miles uitlopen", luidt het advies.

Het advies staat in een studie van het Steunpunt Beleidsrelevant Onderzoek Sport over sportparticipatie. Een van de voornaamste vaststellingen uit dat onderzoek, dat uitgevoerd werd door de UGent en de VUB, is dat massale sportevenementen erin slagen om ook minder actieve mensen in beweging te krijgen, maar een groot deel daarvan kent daarna een terugval.

Professor sportmanagement Annick Willems van de UGent staaft haar stelling in De Standaard met enkele cijfers: “Ruw geschat gingen 5.000 van de 35.000 deelnemers aan de DVV Antwerp 10 Miles vorig jaar speciaal trainen om aan het evenement mee te doen. Het plezier primeert daarbij op de prestatie. Maar slechts een op drie van deze ‘debutanten’ traint na het evenement nog even hard.”

Het goede nieuws is dus dat massale sportevenementen naast sportievelingen ook een groep minder actieve mensen aantrekt die beginnen te sporten. Alleen staan volgens professor Willems die evenementen nog te zeer op zichzelf en zijn ook de maanden erna belangrijk. “Een gemiste kans om duurzame sportparticipatie te promoten”, omschrijft ze het.

Bovendien blijkt het bijzonder moeilijk te zijn om bepaalde groepen, zoals kansarmen en allochtonen, aan te trekken. “Organisatoren en overheden moeten zich meer bewust worden van de potentiële maatschappelijke hefboom van sportevents en deze benutten voor allerlei maatschappelijke doelen zoals gezondheid, educatie of integratie”, zegt Willems daarover nog in De Standaard.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?