Dáárom is lopen zo gezond!

Nog redenen nodig om te beginnen met lopen? Uit Nederlands onderzoek blijkt dat Start to Runners na 1 jaar minder wegen, minder lichaamsvet, een lagere rusthartslag én een betere zuurstofopname hebben.

Onderzoekers van VUmc, het academisch ziekenhuis en medische faculteit verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vergeleken gegevens van 2024 niet-bewegende gezonde volwassenen uit 49 studies uit de periode 1980-2014. De studies vergeleken de gezondheid van lopers na minstens 8 weken trainen met die van niet-lopers, zo staat te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Na 1 jaar lopen was er een significante gewichtsafname van 3,3 kg. Het lichaamsvet was 2,7% afgenomen, de hartslag in rust lag 6,7 slagen/min lager en de concentratie triglyceriden was verminderd met 0,19 mmol/l. De maximale zuurstofopname (VO2max) nam toe met 7,1 ml/min per kg en de HDL-cholesterolwaarde met 0,09 mmol/l.

Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Sports Medicine, bleek ook dat mannen meer baat hebben bij lopen dan vrouwen. Hoe hoger het aantal weken lopen, des te groter waren de gezondheidseffecten. “Beginnende lopers hebben in het eerste jaar 30% kans op blessures, maar dit weegt niet op tegen de grotere voordelen van de sport, zoals de verlaging van het risico op immobiliteit en overlijden”, zo concluderen Luiz Carlos Hespanhol Junior en zijn collega’s.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?