Crosstalent Tom Pidcock imponeert met verbluffende looptijd

De 21-jarige Brit Tom Pidcock verbaasde menig sportliefhebber met zijn tijd op de 5 km.
Dat de Brit uit Leeds met een fiets kan rijden, is geen nieuws. Hij geldt als één van de grote revelaties in het veldrijden en start eind deze maand zijn eerste wegseizoen bij Ineos-Grenadiers, één van de meest succesvolle wielerteams op wereldniveau. 
Dit weekend stond Pidcock niet aan de start van een veldrit of wegkoers, maar stil zat hij zeker niet. Thuis in Leeds werkte hij een looptraining van 5 km af. Een veldrijder die een looptraining doet, is op zich niets bijzonders … Ware het niet dat hij die 5 km liep in een wel érg straffe tijd. Hij liep die namelijk in een tijd van 13’25”. Dat is een gemiddelde snelheid van maar liefst 2’41” per kilometer. Ter verduidelijking: het wereldrecord op de 5.000 meter bedraagt 12’35”. Dat WR werd op een piste gelopen, terwijl Pidcock gewoon in het park liep. Het Europese record op de weg bedraagt 13’18” … Pidcock is dus slechts 7 seconden trager. 
Zijn Belgische begeleider Kurt Bogaerts was niet verrast over zijn loopprestatie: “Hij kan enorm lopen”, licht Bogaerts toe in Sportwereld. “Uit testen bij het labo van Red Bull in Salzburg bleek hij een enorme aanleg te hebben voor lopen. Zowel qua inhoud als qua loopstijl. Tom denkt zelfs dat hij nog sneller kan. Hij loopt vooral in zijn vrije tijd. Na het WK veldrijden had hij van de ploeg tien dagen vrij gekregen en dus is hij wat gaan lopen, maar best snel dus … ” 
Realistisch?
Zijn tijd doet wel enkele wenkbrauwen fronsen, want zo’n toptijd vinden velen niet realistisch. Bogaerts nuanceert in een bericht op Sporza: “Er mag twijfel zijn. Tom had dad de data van zijn looptocht op sociale media gezet, omdat hij er zelf trots op was. Er kwam natuurlijk veel reactie op, omdat het echt wel een straffe tijd is.”

“Zelf zit Tom er wat mee verveeld. Ik heb gezegd dat hij het zich niet te veel moet aantrekken. Misschien was het gps-signaal van zijn Garmin wispelturig”, gaat Bogaerts verder. “We hebben sowieso begrip voor de gespecialiseerde atleten die twijfelen aan Toms tijd.” Nauwkeurig gps-signaal of niet: Pidcock bezit hoe dan ook over het nodige looptalent. “Op stage met Ineos-Grenadiers heeft Pidcock ons onlangs ook van de sokken geblazen. De laatste dag was er een competitie binnen de staf om zo snel mogelijk een berg van 5 kilometer op te lopen. Dat was een steil ding met stijgingspercentages van 18 à 20 procent. Tom heeft toen 2 minuten onder het Strava-record gelopen.” Meer nog: “In Salzburg onderging Tom testen in het laboratorium van Red Bull. Zijn loopresultaten waren beter dan zijn fietsresultaten. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat Pidcock die test wel niet op zijn koersfiets afwerkte, maar op een Turbo-trainer”, aldus Bogaerts.

Misschien moet het multitalent toch maar eens nadenken over een carrièreswitch? Bij zijn bericht dat hij na zijn training op zijn Instagram postte, stelt hij zichzelf al knipogend de vraag: ‘Maybe running is the sport for me?’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?