Coyotes vallen lopers aan in populairste park van Canada

Elk jaar duiken in ons land en in Nederland verhalen op van lopers die aangevallen worden door buizerds. Ook de 'terrorkauw' is bekend. In Canada bezorgen coyotes lopers tegenwoordig de schrik van hun leven ...

De coyote of prairiewolf komt enkel voor in Noord- en Midden-Amerika. Schrik om dit roofdier tegen het lijf te lopen tijdens je dagelijks toertje in het park hoef je dus niet te hebben. Ook in Canada waren dat soort ontmoetingen tot voor kort ondenkbaar, want de coyote is van nature mensenschuw. Maar in Stanley Park in Vancouver lijken de dieren hun angst verloren te hebben en zijn het de mensen – en in het bijzonder de joggers – die met de daver op het lijf rondlopen.

Sinds 1 december zijn er al 15 aanvallen van coyotes gemeld in Stanley Park, waarvan 13 met bijtincidenten. Nu is Stanley Park geen klein buurtparkje met een eendjesvijver en een speeltuin. Het valt te vergelijken met Central Park in New York, maar dan nog tien procent groter. Er zijn nauwe bospaden in het park, maar de aanvallen hebben ook al plaatsgevonden op druk bewandelde stenen voetpaden, vlak naast voorbij razende auto’s.

Waarom de coyotes plots veel ‘agressiever’ zijn dan vroeger is niet duidelijk. Park rangers vermoeden dat de coyotes – waarvan hun aantal in het park op zes à twaalf geschat wordt – gevoederd worden door mensen en daardoor hun schuwheid verloren hebben. Maar het zijn en blijven roofdieren … die nu de mens niet langer zien als een mogelijke vijand, maar als een potentiële prooi.

De coyotes, waarvan er al twee geëuthanaseerd zijn wegens extreem agressief gedrag, zijn het meest actief rond zonsopgang en zonsondergang. Lopers wordt aangeraden deze periodes voorlopig te vermijden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?