LIBIN, BELGIE - JULY 14 : Christopher Planckaert voor Running.be. op 14, July, 2022 in Libin, Belgie, 14/07/2022 *** © Gregory Van Gansen

Christopher: “Voor mijn mentaal welzijn is lopen cruciaal”

Christopher Timmerman geniet van de voorbereidingen op de TCS London Marathon.

De voorbereidingen van Christopher Timmerman (Château Planckaert) op de TCS London Marathon draaien op volle toeren. Het trainingsschema van Energy Lab wordt nauwkeurig afgewerkt en gecombineerd met het gezinsleven, de verbouwingen aan het kasteel, de start van de glamping in Frankrijk en uiteraard de opnames van Château Planckaert. Een hele boterham, maar eentje die Christopher wel goed verteert. “Ik voel me prima momenteel. De trainingen lopen vlot en ook mentaal sta ik sterk”, klinkt het. Hoe combineer je het privé, werk en sport? En wat betekent dit voor het mentaal welzijn? Christopher en zijn vrouw, Stephanie Planckaert, lichten toe.

 Voor dit bijzonder avontuur slaan RunningBE en New Balance de handen in elkaar. Als officiële partner van de TCS London Marathon en als authentiek en familiaal merk draagt New Balance mentaal welzijn hoog in het vaandel.

En voor Christopher is het simpel: “Lopen is voor mij noodzakelijk om mij goed te voelen.” Ook in de drukke zomer die Christopher, zijn gezin en bij uitbreiding de Planckaert-familie beleven. “De voorbije weken zijn enorm druk geweest”, klinkt het. “We hebben de glamping opgestart en ook de opnames voor Château Planckaert lopen. Zo trok ik onlangs om 20u nog de loopschoenen aan voor een duurloop van 1 uur en 40 minuten. Sommigen verklaarden mij gek, maar ik wil absoluut niet afwijken van het schema. Ik heb die trainingen nodig om in Londen mijn doel, sub 3, te behalen. Ik heb dan ook nog geen enkele training gemist. En dat wil ik zo houden. ”

“Lopen geeft me altijd nieuwe energie” – Christopher Timmerman

Mentaal en fysiek sterker

Marathonvoorbereiding of niet, voor Christopher is lopen een noodzaak om optimaal te kunnen functioneren. Christopher: “Voor mijn mentaal welzijn is lopen cruciaal. Als ik na een zware, drukke dag mijn hartslag de hoogte injaag tijdens een loopje, dan heb ik het gevoel dat ik al het afval uit mijn lijf loop en voel ik me stukken beter achteraf. En als ik te maken heb met zakelijke knopen die doorgehakt moeten worden, dan kan lopen zorgen voor een heldere kijk. In de periode dat we zware verbouwingen uitvoerden aan het kasteel hielp lopen dan weer heel erg om alles even los te laten. Lopen geeft mij altijd weer nieuwe energie. En ik voel mezelf mentaal en fysiek sterker worden.”

“Onze kinderen nemen de sportmicrobe ook over. Ze houden van die kleine sportieve uitdagingen” – Stephanie Planckaert

Voldoening achteraf

Maar weegt het vele lopen niet op het gezinsleven? Christopher: “Integendeel. Zowel Stephanie als de kinderen steunen mij heel erg. En ze zijn zelf ook sportief, dat helpt. Het idee dat jouw partner volledig achter je staat, doet enorm veel. Daardoor kan ik telkens met een gerust gemoed gaan lopen. Anderzijds maak ik daar ook geen misbruik van. Ik hou rekening met de momenten waarop ik ga lopen en wanneer ik thuis ben, dan ben ik ook echt beschikbaar.”

Stephanie bevestigt: “Het is simpelweg een kwestie van inplannen, er tijd voor maken en prioriteiten stellen. Laat het huis er dan maar wat rommeliger bijliggen, dat stoort ons niet. We merken ook dat de kinderen het heel leuk vinden en die sportmicrobe van ons overnemen. Iluna, Mageno en stilaan ook Elara houden van die kleine sportieve uitdagingen en genieten van de fysieke en mentale voldoening achteraf. Heel belangrijk voor mij is dat het luchtig en plezant blijft, zonder druk.”

Richting de TCS London Marathon werkt Christopher voor het eerst met een gericht schema. “Maar dat werkt zeker niet verstikkend. Integendeel”, klinkt het. “Ik ben heel geïnteresseerd in data en zo’n schema geeft mij net nog meer rust. Het volume van het schema weegt momenteel nog niet te zwaar en ik ben nog altijd supergemotiveerd. Iets wat je graag doet, is mentaal niet belastend. Ik kijk dan ook met vertrouwen uit naar de komende weken en kan zelfs stilaan beginnen aftellen, want binnen zeven weken is het al D-day.”

Onze redacteur, die eveneens de TCS London Marathon zal lopen, blijft de vorderingen van Christopher op te voet volgen. Binnen enkele weken komt een cruciaal thema aan bod: eten en drinken voor, tijdens en na de wedstrijd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?