We mogen chocolade natuurlijk niet ultragezond noemen, maar je vindt er wel heel wat positieve eigenschappen in terug. Evelyne Coppens, sportdiëtiste bij Golazo Energy, legt uit: “Met dank aan de cacao. Die bevat flavanoïden, krachtige antioxidanten die je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen beschermen. Op lange termijn doen ze dat trouwens ook tegen hart- en vaatziekten en diabetes. Dankzij hun ontstekingsremmende werking helpen ze ook bij het herstel van je lichaam na je looptraining. Kies dus voor chocolade met een zo hoog mogelijk cacaopercentage. Hoe donkerder, hoe beter.”
Vermijd dus melkchocolade en zeker witte chocolade, want die bevat helemaal geen cacao. Varianten met noten of een of andere vulling laat je ook maar beter links liggen. Ze zijn vetter en zwaarder, dus niet meteen bevorderlijk voor een intensieve looptraining.
Pure chocolade zou bovendien sportprestaties bevorderen, omdat die epicatechine bevat, een stof die de spieren meer zuurstof geeft en beter ontwikkelt. Toch bij dieren. Onderzoekers van de Wayne State University in Amerika gaven donkere chocolade aan muizen en lieten de diertjes daarna rennen op een loopband. Hun prestaties waren 50% beter dan voor hun ‘chocoladedieet’. De kans is groot dat het effect bij mensen hetzelfde is, maar dat is nog niet bewezen.
Spierherstel
Gezien het hoge vetgehalte eet je beter geen chocolade net voor of tijdens een (intensieve) looptraining. Hooguit ga je voor een stukje, aldus Coppens: “Maar ná de training kunnen de antioxidanten uit chocolade je herstel bevorderen. Gebruik bijvoorbeeld eens een kleine hoeveelheid pure chocolade om chocolademelk te maken. Zo heb je meteen een goede combinatie van koolhydraten, eiwitten en water. Lees: verse energie, spierherstel en rehydratatie.”
Dat donkere chocolade gezonder is, geeft je geen vrijgeleide om elke dag een hele reep noir de noir binnen te spelen. Coppens: “Het is niet per se beter voor de lijn, want het suiker- (50%) en het vetgehalte (30%) blijven ongeveer even hoog als in andere soorten chocolade. Laat je dus niet misleiden! Als je toch zin in zoet hebt, ga dan voor een stukje extra pure chocolade, 20 à 30 gram maximaal. Dat is voldoende om je het vrolijke gevoel te geven dat vaak gepaard gaat met chocolade eten. Dat gevoel krijg je, omdat cacao rijk is aan phenylalanine, wat je lichaam omzet naar dopamine. Die stof maakt je blij. Genieten van een stukje chocolade kan dus, maar met mate.”