Chinees bedrijf ontslaat werknemer omdat hij te traag loopt

In China is een werknemer van een fabriek ontslagen omdat hij niet in staat bleek om een loopparcours van 5 km te voltooien in een halfuur. De man spande een rechtszaak aan tegen zijn werkgever en kreeg gelijk.

Het opmerkelijke nieuws staat te lezen op de website van Canadian Running Magazine, dat verschillende Chinese bronnen citeert. De onfortuinlijke ontslagen werknemer is ene meneer Liu, die in Suzhou woont, in het oosten van China.

In juni 2022 werd Liu op proef aangenomen in een fabriek. Enkele dagen later kreeg hij van zijn oversten te horen dat hij aan een loopproef moest deelnemen. Het bedrijf wil daarmee naar eigen zeggen testen of een werknemer de spirit heeft om voldoende hard te willen werken.

Liu’s collega’s waarschuwden hem dat dit geen grap was en dat hij de looptest maar beter serieus kon nemen. Maar na een kilometer lopen in warm en vochtig weer kreeg Liu last van een hitteslag. Hij stopte met rennen en keerde terug naar de fabriek om verder te werken. De volgende dag kreeg hij te horen dat hij ontslagen werd omdat hij niet geslaagd was voor de looptest.

Liu spande daarop een rechtszaak aan bij een rechtbank in Suzhou en die gaf de ’te trage loper’ twee weken geleden gelijk. Het ontslag gebeurde op basis van onwettige gronden. Liu kreeg een schadevergoeding van 6700 yuan, zo’n 850 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?